Combretum indicum, liana cu flori parfumate

1

Combretum indicum este o plantă perenă, agăţătoare, originară din Asia și posibil din zona tropicală a Africii, unde se ȋntȃlnește din zona montană, la peste 1500 m altitudine, pȃnă ȋn zona de pădure tropicală joasă. Se găsește ȋn desișuri, păduri, pe malurile rȃurilor, pe pantele dealurilor, ȋn așezări abandonate, pe marginea drumurilor, etc.

Are o creștere rapidă, putȃnd crea desișuri. Tulpina sa prezintă spini și se ȋntinde răsucindu-se spre stȃnga. Ajunge la 8 m lungime.

Frunzele sunt eliptice sau lanceolate, verzi-gălbui, cu perișori pe partea inferioară.

Florile sale cu formă de stea, cu 5 petale, ușor parfumate, rămȃn deschise numai 3 zile, ȋn prima zi fiind albe apoi colorȃndu-se ȋn roșu. Noaptea, acestea sunt vizitate de molii, iar ziua, de albine, muște și păsări care le polenizează. Cea mai mare cantitate de nectar se găsește ȋn prima zi de la deschidere.

Fructele sunt roșii, au 2,5-3 cm lungime și devin maro ȋnchis cȃnd se maturizează. Seminţele sunt negre, pentagonale și au dimensiuni reduse, de numai cȃţiva mm.

Vezi și: Plante cataratoare cu flori pentru gradini verticale colorate

Combretum-ȋngrijire

Se dezoltă bine ȋn zone expuse soarelui, cu soluri bogate, umede, bine drenate.

Nu tolerează salinitatea solului și nici umbra. La maturitate, poate rezista pentru perioade scurte, la secetă și ger.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași.

Combretum este o specie cu numeroase utilizări, de la plantă ornamentală, la plantă folosită ȋn aromaterapie, medicină tradiţională și la confecţionarea unor obiecte precum coșuri, capcane pentru pești și rogojini.

Dintre afecţiunile care se tratează cu această plantă amintim reumatism și infectii parazitare ale pielii.

Atenţie! Fructele conţin acid quisqualic, substanţă deosebit de toxică.

În grădini se folosește pentru acoperirea gardurilor, zidurilor, pergolelor, chioșcurilor și pentru ȋmpodobirea teraselor.

Se poate planta și ȋn ghivece.

Sursa foto: www.plantsoftheworldonline.org

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here