Gypsophila elegans, un nor de flori albe

0

Gypsophila elegans este o plantă erbacee, anuală, originară din Asia, ȋntȃlnindu-se din sudul Ucrainei pȃnă ȋn nordul Iranului. Crește ȋn zone montane și de coastă. Datorită frumuseţii sale este cultivată ȋn prezent ȋn numeroase locuri.

Face parte din familia Caryophylaceae, familia garoafei.

Numele speciei provine de la cuvintele grecești gypos-gips și philos-prietenie, cu referire la afinitatea pe care o are planta pentru solurile calcaroase.

Gypsophyla are un aspect delicat, tulpinile subţiri, cu ȋnălţime de 15-90 cm, fiind “ȋmpodobite” cu frunze lanceolate, de 2-6 cm, de un verde albastru și o mulţime de flori mici (2cm), albe sau roz. Acestea au formă de stea și 4-6 petale. Se deschid primăvara devreme.

Viaţa plantei este scurtă, de numai 5-6 săptămȃni.

Cei care vor să o cultive trebuie să planteze seminţele afară, la o adȃncime de 2 cm, ȋncepȃnd cu luna martie. Dacă doresc să aibă flori un timp mai ȋndelungat, pot să reia procesul la cȃteva săptămȃni distanţă și să continue, pȃnă ȋn iulie.

Pentru o bună dezvoltare, plantei trebuie să i se ofere un spaţiu liber de 50-60 cm de jur ȋmprejur.

Vezi și: Combretum indicum, liana cu flori parfumate

Gypsophila elegans-ȋngrijire

Gypsophila preferă zonele expuse soarelui cel puţin 6 ore pe zi, dar poate tolera și semiumbra, cu soare direct numai 2-4 ore pe zi. Crește pe soluri bine drenate, calcaroase, nisipoase sau amestecate cu pietriș, cu pH ușor alcalin sau neutru.

Tolerează salinitatea și seceta, suferind dacă este udată prea des, rădăcinile sale putrezind rapid ȋn astfel de condiţii.

Datorită aspectului său dantelat, Gypsophila este utilizată ca floare tăiată, oferind densitate buchetelor, ca floare uscată aducȃnd o notă de gingășie aranjamentelor și ȋn grădini, ȋn rocării, borduri florale și amenajări de tip alpin.

Planta nu este toxică pentru cȃini, pisici și cai.

Sursa foto: www.thompson-morgan.com, www.happyvalleyseeds.com.au

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here