De ce ai nevoie de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură în casă

2

Construcția unei case nu începe cu fundația și nu se termină cu etapa de „casă la roșu”, procesul este unul de durată și pentru a-ți construi o casă de la zero nu este ușor. De la obținerea actelor necesare, până la proiectare și materialele de construcție, fiecare detaliu contează ca rezultatul să fie cel dorit.

Proiectul de casă trebuie să fie bine gândit, iar cuvântul – cheie este economia, iar asta nu presupune economisirea materialelor de construcție sau rabatul de la calitatea acestora, ci o economie pe termen lung, generată de eficiență energetică.

În ultimul timp, se pune foarte mult accent pe performanța energetică a caselor. Aceasta poate însemna menținerea unei temperaturi optime în interior, atât vara, cât și iarna, fără costuri ridicate. Deși îți alegi un sistem de încălzire sau un aparat de aer condiționat din clasa energetică A, eficiența sa scade odată cu nevoia de a „aerisi” casa. În momentul în care deschidem geamurile iarna, sistemul de încălzire trebuie să depună un efort mai mare pentru a reîncălzi locuința, generând costuri suplimentare, iar vara se întâmplă același lucru cu aparatul de aer condiționat.

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură – soluția pentru o casă eficientă energetic

Prin urmare, trebuie să investim într-o soluție eficientă de economisire a energiei, care să reducă pierderile. E important de știut că aerul proaspăt poate fi adus în interior și fără să deschizi geamurile. De exemplu, sistemul de ventilație cu recuperare de căldură centralizat Atrea introduce aer proaspăt în interior și utilizează căldura aerului evacuat pentru a-l încălzi iarna, iar vara utilizează temperatura scăzută din interior pentru a răci aerul proaspăt și cald introdus de afară. Introducerea aerului proaspăt și evacuarea celui viciat se produc simultan, fără pierderi de temperatură, iar sistemul funcționează silențios și simplu, cu un consum mic de energie.

Momentul ideal pentru instalarea unui astfel de sistem este după ridicarea la roșu a casei, când încep instalațiile electrice și sanitare, înainte de finisarea pereților și a pardoselii. Totuși, în cazul unei case deja finisate, dacă lucrarea este realizată cum trebuie, disconfortul este minim.

Soluția împotriva aerului viciat și a mucegaiului

Pe lângă eficiența energetică de până la 95%, un alt avantaj este filtrarea aerului: praful, polenul, dar și mirosurile neplăcute sunt eliminate, casa păstrându-și un aer proaspăt și o atmosferă primitoare.

Citeşte şi Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură devin o necesitate în rezidențial

O altă problemă cu care te confrunți în casă este „transpirația” pereților și a geamurilor . Mulți nu cunosc faptul că termopanele și polistirenul izolează atât de bine de casa, încât nu mai există schimb de aer între interior și exterior, pereții nu pot respira, producându-se, astfel, condens. Umezeala în exces, împreună cu o ventilație deficitară, conduce la apariția mucegaiului, care poate afecta grav sănătatea familiei, dar și structura casei. Soluția nu constă în tratarea problemei cu diferite produse chimice, ci în prevenția acesteia. Ventilația trebuie asigurată printr-un sistem eficient de la Atrea, care oferă un aer curat și proaspăt și menține un nivel optim al umidității în încăpere.

Cum alegem sistemul de ventilație potrivit

Atunci când alegem sistemul de ventilație cu recuperare de căldură, este important să știm suprafața casei. Acest lucru este suficient, pentru că Atrea asigură soluții integrate, optimizate, care includ sistemul complet de ventilație (aparatul de ventilare + sistemul de tubulatură), dar și dimensionarea corectă, execuția și punerea în funcțiune a sistemului.

De exemplu, prețul unui sistem pentru o casă cu trei dormitoare și un living pornește de la 3000 euro pentru o suprafață de maximum 120 mp și ajunge până la 3500 euro pentru o suprafață de maximum 150 mp.

Pentru ventilarea spațiilor mai mari, prețul nu diferă cu mult. Dacă vorbim de o casă cu patru dormitoare cu un living, cu o suprafață de cel mult 200 mp, prețul ajunge la 4000 euro. În cazul unei case cu cinci dormitoare și un living, cu o suprafață de maximum 250 mp, prețul este de 4500 euro.

Echipa de specialiști Atrea este atentă la toate detaliile montării sistemului, oferă consultanță pentru alegerea modelului optim și se asigură că obțineți confortul dorit.

Citeşte şi Ventilarea eficientă în bucătăria unui restaurant; care sunt avantajele montării unui plafon cu ventilație și recuperare de căldură

 

 

 

 

2 comentarii

  1. […] Construcția unei case nu începe cu fundația și nu se termină cu etapa de „casă la roșu”, procesul este unul de durată și pentru a-ți construi o casă de la zero nu este ușor. De la obținerea actelor necesare, până la proiectare și materialele de… Cititi mai multe aici: De ce ai nevoie de un sistem de ventilație cu recuperare de căldură în casă […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here