Decorarea pereților cu tapet lichid – avantajele acestui finisaj inedit

1

Deși în alte țări, tapetul lichid este folosit pe scară destul de largă, în România, acesta este încă o curiozitate, puțină lume auzind despre acest finisaj modern și ecologic, cu aspect decorativ, ideal pentru finisarea pereților interiori ai unei case.

Spre deosebire de tapetul clasic, acesta are o cu totul altă tehnică de montaj și de aceea tapetul lichid se aseamănă mai degrabă cu tencuiala decorativă. Însă ceea ce îl deosebește totuși de tencuielile decorative este compoziția. Mai exact, tapetele lichide sunt compuse din particule de bumbac, mătase, celuloză sau uneori chiar din particule de lemn sau alge marine deshidratate și pot avea aspect de lemn, marmură și multe alte finisaje.

Tapetul lichid se comercializează de obicei sub formă de pudră preambalată. Pentru a-l pregăti de aplicare, pudra respectivă se dizolvă cu o anumită cantitate de apă (specificată de către producători pe ambalaj), iar apoi se aplică pe perete cu ajutorul gletierei sau a pulverizatorului. Este posibil însă să găsești acest finisaj și gata preparat pentru aplicarea pe perete. După uscare, suprafață finisată capătă o textură ușor denivelată, reliefată, însă cu un aspect atractiv, inedit.

10 avantaje ale tapetului lichid

Ca orice finisaj și tapetul lichid prezintă o serie de avantaje, care i-au adus un număr mare de admiratori în rândul locuitorilor Rusiei și a altor state ex-sovietice, unde tapetul decorativ a reprezentat de-a lungul multor zeci de ani singura și cea mai bună opțiune în finisarea pereților interiori ai locuințelor. Iată care sunt acestea:

1. Este un finisaj ecologic. Datorită materialelor prezente în compoziția lor (mătase, bumbac, celuloză, particule din lemn etc), tapetele lichide fac parte din lista finisajelor ecologice, care nu provoacă niciun fel de alergie, ceea ce le face ideale inclusiv pentru finisarea camerelor pentru copii și bebeluși.

2. Lasă pereții să respire. După uscarea finisajului aplicat pe perete acesta prezintă un aspect poros, fapt ce le permite pereților să respire.

Citește și Idei simple și rapide de cadouri pentru ajutoarele lui Moș Nicolae

3. Izolează fonic. În ciuda faptului că stratul de tapet lichid aplicat nu este unul gros, s-a constatat că acesta este un bun izolator fonic, fiind astfel un finisaj ideal pentru decorarea pereților din dormitoare.

4. Se aplică extrem de ușor, în orice spațiu, spre deosebire de tapetul clasic. Unele voci susțin că până și un muncitor cu mai puțină experiență în lucrul cu gletiera se poate isprăvi cu sarcina aplicării tapetului lichid pe perete.

5. Maschează micile imperfecțiuni ale peretelui. Acest finisaj este ideal pentru spațiile ai căror pereți nu sunt perfect netezi și poate fi aplicat inclusiv pe zonele acoperite doar cu tinci.

6. Spre deosebire de majoritatea tencuielilor decorative tapetul lichid nu prezintă riscul formării dungilor de îmbinare în timpul montajului, ceea ce, în opinia producătorilor, atestă faptul că poate fi aplicat chiar și de către un începător.

Citește și Ce plante poți alege pentru curățarea aerului din casă

7. Poate fi revopsit. Dacă se dorește, suprafețele finisate cu tapete lichide pot fi revopsite periodic cu vopsea lavabilă.

8. Modele unicat. Cei cu experiență în aplicarea tapetului lichid îți poți crea absolut orice desen sau model pe pereții camerei pe care vrei să o finisezi în acest fel. Rezultatele sunt cel puțin interesante, dacă nu chiar spectaculoase, așa cum le consideră multă lume.

9. Durata mare de viață. Acest finisaj este îndrăgit de către cei care îl utilizează și datorită perioadei îndelungate în care își păstrează aspectul inițial. Producătorii afirmă că durata de viață a tapetelor lichide aplicate poate depăși chiar și 10 ani. Iar cele care au în compoziție fibre de mătase sunt dintre cele mai durabile variante din care poți alege, fiind caracterizate și de rezistență sporită la expunerea la razele UV.

10. Și nu în ultimul rând, acest finisaj merită atenția ta datorită faptului că poate fi folosit în aproape orice spațiu din casă, începând cu dormitorul, camera copiilor și livingul și încheind cu spații mai expuse la murdărire, așa cum sunt bucătăria, holul sau casa scării.

Citește și Cum să păstrezi căldura în locuință în sezonul rece

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here