Ghid pentru curățenia de Crăciun – când și cum e bine să o faci

1

În fiecare an, sărbătorile de iarnă vin cu agitație în cadrul oricărei familii. Pregătirile necesită eforturi considerabile, fie că vorbim despre goana după cadouri, împodobitul casei, pregătirea mesei, fie de „temuta” curățenie de dinainte de sărbători.

Chiar dacă alegi să privești curățenia de Crăciun ca pe o tradiție sau doar ca pe o necesitate, nu poți nega importanța acestei etape pentru sănătatea și confortul familiei tale. De aceea, am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să te organizezi mai bine.

Când ar trebui să faci curățenia de Crăciun

Momentul ales pentru curățenie este foarte important. Dacă vrei să ai casa lună de sărbători, ar trebui să faci „marea curățenie” cu cel mult o săptămână înainte de Crăciun, pentru a menține acel „aer de curățenie” pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă. Ideal ar fi să faci întreaga curățenie într-o singură zi, sâmbăta sau în oricare altă zi liberă.

Sfaturi și recomandări

Pe lângă uneltele și obiectele electrocasnice pentru curățenie, prima și cea mai importantă recomandare este să folosești protecția adecvată pentru corpul tău. Chiar dacă te-ai obișnuit să speli vasele fără mânuși, anumite produse de curățat (de exemplu, cele pentru curățarea plitei de aragaz) îți pot arde pielea.

Este recomandat să porți mănuși de protecție în timpul curățeniei de Crăciun, dar și o mască de protecție, dacă știi că vei avea de-a face cu cantități mari de praf și cu multe spray-uri.

Citește și Trucuri pentru decorarea unui hol anost

Curățenia de Crăciun este extrem de obositoare, însă încearcă să nu iei pauze prea lungi. Dacă te odihnești mai mult de 15 minute, îți vor pieri determinarea și energia de a duce la bun sfârșit numeroasele sarcini și sunt șanse mari să le lași pe multe dintre ele pentru a doua zi.

Nu în ultimul rând, citește cu atenție eticheta fiecărui produs pe care îl folosești. În cazul detergenților lichizi, nu folosi cantități mai mari decât cele specificate, iar dacă unele produse cer un timp mai mare de acțiune (de exemplu, pentru a înmuia murdăria solidă), acordă-le toate minutele de care au nevoie.

Ghid în 5 pași pentru o curățenie ca la carte

Dacă îți dorești să fii eficient, cel mai bine este să începi prin a face un plan de bătaie, înainte de curățenie. Ține minte că aceasta nu este o simplă curățenie de weekend și că este necesar să-ți rezervi o zi pentru ea, chiar dacă locuiești într-un apartament mic.

Organizarea este elementul – cheie în curățenia de sărbători, asigurându-te astfel că nu vei prelungi curățenia până în orele târzii ale nopții și că nu va trebui să o continui a doua zi.

Plănuiește atât ordinea etapelor, cât și pe cea în care vei curăța camerele. O metodă eficientă este să începi cu livingul, deoarece este cea mai spațioasă cameră și probabil petreci cel mai mult timp în ea.

  1. Pregătirea camerelor înainte de curățenie

În timpul curățeniei, o mare parte din praful pe care crezi că îl elimini se depune rapid înapoi pe suprafețe. De aceea, în timpul unei curățenii de amploare, este de preferat să deschizi larg ferestrele, pentru a aerisi cât mai bine camerele și pentru a elimina cât mai mult praf.

Dacă ți se pare prea frig afară pentru a lucra cu geamul deschis, încearcă să aerisești fiecare cameră cel puțin 15 minute după ce ai terminat curățenia în ea. De asemenea, ar trebui să te asiguri că ai suficientă lumină (naturală sau artificială) în cameră, pentru a nu rata nicio urmă de murdărie.

Citește și Cum să păstrezi căldura în locuință în sezonul rece

Tot acum ar trebui să elimini obstacolele care pot sta în calea unei curățenii adecvate – piese mici de mobilier (scaune, taburete, mese de cafea), covoare mici și toate obiectele decorative de pe rafturi (bibelouri, figurine, casete etc.). Toate acestea pot fi depozitate pe un hol până când termini de curățat camera respectivă.

  1. Ștergerea prafului

Este indicat să începi cu ștergerea prafului, astfel încât surplusul să cadă pe pardoseală și să-l poți aspira apoi cu ușurință. Dacă ai dat la o parte toate obiectele mici decorative de pe rafturi, nu ar trebui să dureze prea mult până cureți toate suprafețele.

Nu uita să ștergi bine electronicele și electrocasnicele, precum televizorul, computerul, boxele etc. Dacă te încumeți, poți da jos cărțile de pe rafturi pentru a șterge și praful depus în spatele lor. Totuși, e bine să faci acest lucru progresiv: dă cărțile jos de pe un raft, curăță-l, pune cărțile înapoi pe raftul respectiv și abia apoi treci la următorul raft. Altfel, dacă dai jos toate cărțile în același timp, îți va fi mult mai greu să le pui pe toate la loc.

  1. Aspirarea

Odată ce ai terminat cu praful de pe rafturi, mese și birouri, este rândul pardoselii să fie curățată de praf și murdărie. Asigură-te că ai un aspirator perfect adaptat nevoilor casei tale, dar și suficient de puternic pentru a face față unei curățenii ample.

Aspiră cu atenție pardoseala, covoarele și, unde se poate, suprafețele de sub mobilă. Folosește duze speciale (sau țeava principală a aspiratorului, fără nicio duză) pentru a ajunge în colțuri și a îndepărta și pânzele de păianjen.

  1. Spălarea și curățarea amănunțită

Odată ce ai terminat cu praful de pe rafturi, mese și birouri, este rândul pardoselii să fie curățată de praf și murdărie. Asigură-te că ai un aspirator perfect adaptat nevoilor casei tale, dar și suficient de puternic pentru a face față unei curățenii ample.

Aspiră cu atenție pardoseala, covoarele și, unde se poate, suprafețele de sub mobilă. Folosește duze speciale (sau țeava principală a aspiratorului, fără nicio duză) pentru a ajunge în colțuri și a îndepărta și pânzele de păianjen.

  1. Rearanjarea tuturor lucrurilor

Acum va trebui să pui la locul lor toate piesele de mobilier, covoarele și obiectele decorative pe care le-ai îndepărtat (evident, nu înainte de a le curăța și pe acestea cu multă grijă). Schimbă așternuturile și aranjează toate hainele la locurile lor.

În sfârșit, curățenia s-a terminat, iar acum te poți bucura de rezultatul muncii tale și de aerul proaspăt din locuință. Dacă vrei să-l împrospătezi și mai mult, nu ezita să folosești o lumânare parfumată, un strop de ulei esențial încălzit sau bețișoare parfumate.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here