Hotelul pentru insecte, un proiect pentru copii și adulți curioși

5

“Hotelul pentru insecte” este o construcţie realizată din materiale reciclabile care se poate ridica repede și ne transformă peste noapte în exploratori ai unei lumi minunate și de cele mai multe ori neobservate, lumea insectelor (albinelor solitare, a viespilor, a gȃndăceilor, etc.), a  păianjenilor, centipedelor și milipedelor. 

Micile animale au un rol deosebit de important pentru viaţa din orice grădină. Asigurȃnd polenizarea plantelor, hrana pentru păsări și mamifere mici (ex. arici) și descompunerea materiei organice, ele stau la baza funcționării ecosistemului.

Vezi și: De ce nu trebuie indepartati copacii uscati din păduri, gradini si parcuri?

Cum putem să construim hotelul pentru insecte?

Ca să ne putem bucura de prezenţa acestor nevertebrate, pe lȃngă evitarea folosirii unor substanțe chimice care să le distrugă (ex. pesticide, îngrășăminte artificiale, etc.), le putem oferi locuri în care să se ascundă și să își depună ouăle.

Să nu vă închipuiți că va fi nevoie de lucrări ample sau de costuri ridicate.

Materiale: cȃteva bucăți de lemn, resturi de țevi din PVC, tulpini uscate, goale pe interior, de la diverse specii de plante, cȃteva bucăți de hȃrtie, paleți, cutii sau lădițe din lemn, paie, fȃn, etc.

Timp de lucru: 30 min-100 min în funcție de complexitate și dimensiune

Poziționare: într-o zonă care să beneficieze atȃt de soare cȃt și de umbră. Locul ales trebuie să fie lȃngă un copac, în apropierea unor tufe, a unui iaz sau în altă zonă deja vizitată de insecte.

Orice materiale am avea la dispoziție, trebuie să construim mai întȃi un cadru în care apoi să creăm ascunzișuri. Cutia de lemn, paletul sau țeava de PVC vor constitui cadrul, iar paiele, fȃnul, foile de hȃrtie rulate sub formă de tuburi și tulpinile goale pe interior vor asigura ascunzișurile.

Hotelul pentru insecte poate avea dimensiuni reduse sau de pȃnă la 100 cm înălțime.

Un astfel de proiect este ideal pentru a le spori îndemȃnarea copiilor, a le insufla dragostea de natură și a le oferi o preocupare pe termen lung. Micii exploratori vor putea observa cu ușurință diferitele specii care se vor ”caza” în hotel.

Prezența nevertebratelor va atrage și o mulțime de păsări. Specii precum sticleții, pițigoii, țiclenii, mugurarii, cintezele, sturzii sau mierlele vor umple grădina cu trilurile lor.

Sursa foto: www.wikiwand.com

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here