Iaz: cum îl amenajezi, pas cu pas

Bazinul să fie cu puţin mai înalt decât groapa, cel mult 10 cm

0

Un iaz în curte sau în grădină poate schimba radical aspectul și vibrația locului. Faţă de piscină, terenul folosit poate fi mult mai mic. Un iaz poate fi construit şi în regim de DO-IT-YOURSELF dar este necesar să se respecte câteva reguli.

Înainte de a începe săpăturile, trasează cu un furtun conturul dorit. În felul acesta, vei vedea dacă forma de pe hârtie se potriveşte cu cea de la faţa locului.

Trasaresa şi săparea gropii

Dacă lucrurile stau aşa cum ai plănuit, urmează trasarea şi săparea gropii, care se vor face după forma şi dimensiunile bazinului sau după propriul plan, dacă mergi pe varianta foliilor izolatoare. În ultimul caz, îți recomandăm să sapi groapa în trepte, cu pante puţin abrupte.

Cum să îți transformi grădina în piscină naturală

Motivele ţin atât de partea estetică, cât şi de cea practică – astfel, vei preveni surparea malurilor. Prin terasarea malurilor, vei putea să amplasezi ghivece cu plante acvatice care necesită adâncimi diferite, fără ca acestea să alunece necontrolat în iaz.

S-au ȋntors dropiile?

Apoi, în momentul în care va fi necesar să intri în apă pentru a face lucrări de întreţinere, treptele te vor ajuta să accesezi uşor toate zonele iazului, fără să aluneci în apă.

Atunci când sapi groapa, fii foarte atent la nivel! Încearcă să execuţi această operaţiune în aşa fel încât marginile să fie la acelaşi nivel pe tot perimetrul iazului.

În acest sens, îți recomandăm să verifici regulat marginile cu un boloboc pentru planeitatea acestora. Dacă ai ”mușcat” din vreo margine, ar fi bine să corectezi cu pământ.

Bazinul

După ce săpăturile sunt gata, curăţă groapa de rădăcini şi pietre, care ar putea deteriora în timp bazinul sau folia. Pentru o protecţie în plus, acoper-o cu un strat de 10-20 cm de nisip fin. Asta înseamnă să fie săpată mai adânc.

Urmează introducerea bazinului sau aplicarea foliei, după caz. Ideal ar fi ca bazinul să fie puţin mai înalt decât groapa (cu cel mult 10 cm). Pentru a masca marginile, folosește vegetaţie. Dacă alegi varianta foliei, lasă un şănţuleţ în care să o fixezi. Totodată, acesta va avea şi rolul de a drena apa pluvială. Umple șanțul cu pietriş, pentru a împiedica deplasarea foliei.

Ultima etapă este și cea mai plăcută: umple iazul cu apă, după care populează-l cu diferite specii de plante și pești.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here