O nouă specie de orhidee descoperită în Japonia

3
orhidee - Japonia - Spiranthes hachijoensis

O nouă specie de orhidee, ale cărei flori au petale delicate în nuanţe de roz şi alb asemănătoare unor obiecte din sticlă, a fost descoperită de oamenii de ştiinţă din Japonia, informează AFP.

În pofida prezenţei sale în parcurile şi grădinile din Japonia, cercetătorii de la Universitatea Kobe au avut nevoie de 10 ani pentru a confirma că această plantă – Spiranthes hachijoensis, denumită uneori şi „codiţele doamnelor” datorită asemănării sale cu cozile de păr – era de fapt o specie până acum necunoscută.

Vezi și Orhideea de aur din Kinabalu, cea mai scumpă floare

„A fost o surpriză să descoperim o nouă specie din familia Spiranthes, care este atât de comună încât o putem vedea în parcuri, grădini şi printre florile din ghivece”, a declarat joi Kenji Suetsugu, principalul autor al studiului.

 

O nouă specie de orhidee - Japonia - Spiranthes hachijoensis
O nouă specie de orhidee – Japonia – Spiranthes hachijoensis

Sursa foto: kobe-u.ac.jp


Unele dintre eşantioanele prelevate proveneau din „plante de ghiveci şi din grădini”, mai ales cele conservate într-un liceu din regiunea Gifu din centrul Japoniei, a precizat acest profesor de fitologie.

„Cu aspectul său ciudat şi florile sale delicate care seamănă cu obiecte din sticlă, această floare este de multă vreme apreciată”, au subliniat reprezentanţii Universităţii Kobe într-un comunicat de presă.

Planta, ale cărei flori sunt dispuse în spirală, a fost menţionată şi în cea mai veche antologie de poezii din Japonia, „Manyoshu”, ce datează din secolul al VIII-lea e.n.

Descoperirea a fost anunţată săptămâna trecută în revista Journal of Plant Research şi orhideea a primit denumirea „Spiranthes hachijoensis”, întrucât numeroase exemplare au fost găsite pe insula Hachijojima, aflată în largul coastelor prefecturii Tokyo.

Citește și Orhideea de mangrove, o orhidee cu flori maro

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here