Cum scăpăm de șobolanii din grădină?

2

Șobolanii nu sunt pe lista musafirilor așteptaţi ȋn grădini. Ei transmit boli, consumă hrana animalelor domestice din gospodării, dar și pe cea pusă special pentru a atrage păsările cȃntătoare.

De obicei, ȋși găsesc adăpost ȋn magazii, sere, pivniţe sau sub podea, containere de compost și clădiri vechi.

Fiind animale nocturne, de multe ori nu sunt observaţi decȃt atunci cȃnd numărul lor devine foarte mare.

Pentru a le depista prezenţa din vreme, trebuie să fim atenţi la urmele pe care le lasă.

Tunelurile cu lăţime de 6-9 cm, cărările de pe lȃngă ziduri sau garduri (de aproximativ 10 cm lăţime), fecalele cilindrice (cu lungime de cca 15 mm) și lemnul ros sunt cele mai evidente semne.

Soluţia raticidelor nu dă rezultate decȃt pe termen scurt, șobolanii ȋnvăţȃnd repede să nu le mai consume. Ȋn plus, acestea pot fi extrem de periculoase pentru copii și animalele de companie.

Vezi și: 8 sfaturi despre cum putem ajuta animalele

10 sfaturi pentru a scăpa de șobolanii din curte

Pentru o deratizare eficientă ar trebui luate ȋn calcul trei aspecte importante. Ca orice animal, sobolanii au nevoie de apă, hrană și adăpost.

Prin eliminarea acestora sau măcar a două dintre acestea, ei vor fi forţaţi să ȋși găsescă altă “casă”.

  1. Ȋndepărtaţi ghivecele goale, găleţile sparte, bucăţile de furtun vechi care nu se mai folosesc, lădiţele, sacii cu pămȃnt sau nisip și toate celelalte obiecte care sunt de multe ori uitate prin diverse colţuri ale grădinii.
  2. Cosiţi iarba mai ales în zonele de lȃngă clădiri și garduri, toaletaţi tufele și menţineţi vegetaţia la dimensiuni care să nu permită ascunderea animalelor.
  3. Mutaţi frecvent obiecte mai ales ȋn zonele pe unde trec des. Șobolanilor nu le plac schimbările.
  4. Securizaţi clădirile acoperind găurile, schimbȃnd geamurile sparte și ȋnlocuind ţiglele lipsă.
  5. Pȃnă la rezolvarea problemei, nu mai alimentați hranitorile pentru păsări și nu mai lăsați pungi sau saci cu semințe în locuri accesibile șobolanilor. Folosiți containere de gunoi și pentru compost care sunt acoperite cu capace ce nu lasă spații de acces.
  6. Eliminați orice sursă de apă.
  7. Dacă obișnuiți să mȃncați pe terasă, aveți grijă să curățați bine locul. Atenție la firimiturile care cad printre scȃndurile terasei.
  8. Evitați încărcarea spațiului. Cu cȃt grădina este mai aerisită, cu atȃt va fi mai neprimitoare pentru rozătoare.
  9. Păsările răpitoare de zi sau nocturne sunt aliați de nădejde în lupta cu șobolanii așa că dacă observați că își fac apariția în zona grădinii dumneavoastră, ocrotiți-le. Vă vor fi de mare ajutor.
  10. Aveți grijă și la posibilitatea ca șobolanii să vină de la vecini. Verificați locurile pe unde ar putea intra (de ex. pe crengile unor copaci, pe gardul din plasă, pe acoperișuri aflate la distanță mică de clădiri sau obiecte din grădina dumneavoastră).

Sursa foto: www.einsecticide.ro

2 comentarii

  1. […] Șobolanii nu sunt pe lista musafirilor așteptaţi ȋn grădini. Ei transmit boli, consumă hrana animalelor domestice din gospodării, dar și pe cea pusă special pentru a atrage păsările cȃntătoare. De obicei, ȋși găsesc adăpost ȋn magazii, sere, pivniţe sau sub podea, containere de compost și… Cititi mai multe aici: Cum scăpăm de șobolanii din grădină? […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here