Danemarca se poate lăuda cu cel mai dezvoltat și cel mai bine pus la punct sistem de încălzire centralizată din lume, are un potențial semnificativ de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile. Încălzirea centralizată este foarte bine dezvoltată nu doar în Danemarca, ci și în Finlanda, Germania, Olanda, Franța, Italia, Polonia și China, care are cea mai extinsă rețea de încălzire centralizată din lume.
Chiar dacă specialiștii sunt de acord că încălzirea centralizată este cea mai bună soluție în acest moment, sunt necesare însă soluții punctuale și mai ales acte normative care să oblige sau să convingă publicul larg din România, care a avut o lungă experiență negativă legată de sistemul centralizat, că soluția este într-adevăr cea mai eficientă și convenabilă. Brașovul si Oradea au făcut deja pași importanți în eficientizarea sistemului centralizat de încălzire.
Directiva UE 2012/27 si Ordinul ANRE 146/2021 stabilesc principiul de bază pentru ca un SACET să fie eficient, respectiv „sistem eficient de termoficare și răcire centralizată înseamnă un sistem de termoficare sau răcire centralizat care utilizează cel puţin 50% energie din surse regenerabile, 50% căldură reziduală, 75% energie termică cogenerată sau 50% dintr-o combinaţie de energie și căldură de tipul celor sus-menţionate”.
Citiți și Revoluție Verde în Termoficare: Uniunea Europeană își asigură un viitor durabil cu Green Deal