Floarea de piatră, planta care ȋnfloreşte până la ȋnceput de iarnă

0

Floarea de piatră (Portulaca grandiflora) este o plantă anuală, suculentă, originară din Brazilia, Uruguay şi Argentina.

Ȋnfloreşte de vara până dă ȋngheţul, iar florile sale roşii, portocalii, galbene, albe sau roz se deschid numai ȋn zilele ȋnsorite. Acestea apar la baza frunzelor şi pot fi solitare sau grupate câte 2-3. Formează tufe dese cu ȋnălţime redusă, de numai 18-20 cm. Frunzele sale gri-verzi sunt opuse sau alterne, cilindrice şi cărnoase. Fructele de tip capsulă, adăpostesc numeroase seminţe mici, asemănătoare cu cele ale ardeilor.

Citeşte şi: https://casoteca.ro/carciumaresele-florile-mexicane/

Floarea de piatră-ȋngrijire

Creşte pe soluri nisipoase sau pietroase, sărace, uscate sau semi-umede, expuse soarelui cel puţin 6-8 ore pe zi. Este o specie rezistentă la secetă, stocând apa din precipitaţii. Ȋn cazul ȋn care perioadele aride se prelungesc, se recomandă udarea prin picurare şi nu cu aspersoare, această metodă protejând florile.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe care se plantează ȋn răsadniţe cu 6-8 săptămâni ȋnainte de ultimul ȋngheţ şi se mută ȋn grădină după jumătatea lui aprilie.

Florile de piatră se pot cultiva şi ȋn ghivece, rocării, de-a lungul zidurilor sau ȋn coşuri suspendate din care se vor revarsă ȋn cascade colorate.

Ȋn grădini se pot aşeza ȋntre plantele cu bulbi, umplând golurile după ce florile acestora se veştejesc. De asemenea, se pot combina cu cârciumărese, Gomphrena globosa şi alte plante iubitoare de căldură.

Uneori, pe la ȋnceputul lunii august, floarea de piatră ȋncepe să ȋşi piardă vigoarea. Ȋn acest caz, se recomandă tunderea plantei şi fertilizarea.

Ȋn general, este o specie rezistentă la atacul insectelor, dar poate fi atacată de afide. Tratamentele utilizate trebuie să fie recomandate de specialişti.

Atractivitatea acestei plante a condus la obţinerea unui număr mare de varietăţi. Iată numai câteva dintre acestea:

Duet series, cu flori ȋn două culori: galben şi roşu sau galben şi roz

Yubi, cu flori simple, disponibile ȋn opt culori

Happy hour, care ȋnfloreşte chiar dacă nu are acces la razele soarelui prea multe ore pe zi

Sursa foto: https://theplantsgarden.com/, http://www.gardenality.com/, https://www.wellgrowseeds.com/

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here