Asiguraţi-vă casa cu sisteme de umbrire

Diferitele sisteme de umbrire pe care le găsim în prezent pe piaţă sunt, de regulă, o barieră eficientă împotriva soarelui puternic din zilele toride de vară, oferindu protecţia necesară împotriva razelor UV creând un climat plăcut şi un plus de răcoare.

0
Copertinele asigură protec'ţia solară pe timpul verii iar bine asortate pot da un aer cochet locuinţei
Copertinele asigură protec'ţia solară pe timpul verii iar bine asortate pot da un aer cochet locuinţei

Zilele acestea Soarele a fost foarte puternic iar cuvântul de ordine a fost cum să avem mai multă umbră. Se anunţă o vară torida. Ce putem face? Sistemele de umbrire reprezintă soluţia excelentă pentru lunile de vară, asigurând pretecţia atât la căldură cât şi la lumina foarte puternică. Montarea acestora nu presupune o acţiune complexă, iar avantajele sunt cât se poate de importante. Pe lângă rolul pur decorativ, acestea au şi avantaje din punct de vedere energetic.

 

Sistemele de umbrire reprezintă soluţia excelentă pentru lunile de vară, asigurând pretecţia atât la căldură cât şi la lumina foarte puternică
Sistemele de umbrire reprezintă soluţia excelentă pentru lunile de vară, asigurând pretecţia atât la căldură cât şi la lumina foarte puternică

 

Ferestrele sunt surse eficiente de lumină naturală şi aer proaspăt dar, pe de altă parte, cu cât suprafaţa vitrată este mai mare, sunt cauzatoare de pierderi de căldură iarna, iar vara de aport în exces de lumină şi căldură. De aceea, pe termen lung, investiţia în soluţii performante pentru izolarea ferestrelor este amortizată de reducerea consumului de energie, de asigurarea ventilaţiei şi a posibilităţii de control al iluminării.

Protecţia faţă de razele soarelui se poate face prin diverse soluţii atât la interior – perdele, draperii, jaluzele, rulouri, roman shade etc., acestea având în primul rând rol legat de designul de interior şi intimidate – cât la exterior, unde se poate opta deasemenea pentru mai multe de produse, de la copertine şi pergole, la rulouri sau jaluzele, acestea având în primul rând rol de protecţie. Alegerea unor astfel de sisteme nu este însă una tocmai uşoară, deoarece va trebui să găsiţi soluţia optimă pentru nevoile dumneavoastră şi să alegeţi dintr-o varietate de produse. În materialul de faţă ne vom referi la sistemele care asigură protecţia solară la exterior.

Jaluzelele, economice şi practice

 

Jaluzele exterioare sunt folosite pentru umbrirea exterioară a ferestrelor, faţadelor şi a altor suprafeţe mari din sticlă, oprind supraîncălzirea locuinţei şi decolorarea mobilei şi creează în acelaşi timp condiţii optime de luminozitate care se pot regla prin mişcarea lamelelor. Pot fi din aluminiu sau PVC. Jaluzelele exterioare aluminiu  combină protecţia solară perfectă cu designul modern. Constructiv, sunt asemănătoare cu jaluzelele interioare, numai că sunt mult mai robuste. Lamele late pot fi reglate de la interior în aproape orice unghi dorit, asigurând la orice oră din zi, luminozitatea adecvată a încăperii.

Jaluzelele exterioare din aluminiu combină protecţia solară perfectă cu designul modern iar constructiv, sunt asemănătoare cu jaluzelele interioare
Jaluzelele exterioare din aluminiu combină protecţia solară perfectă cu designul modern iar constructiv, sunt asemănătoare cu jaluzelele interioare

Sunt disponibile în forme cu şipci duble de 50, 80 sau 90 mm grosime. Z90 este cel mai utilizat model de jaluzele exterioare. Lamela are laţimea de 90 mm, este confecţionată din profil de aluminiu şi are în secţiune transversală forma literei Z. Datorita formei sale, sistemele de jaluzele Z90 sunt rezistente la vânt de 80 km/h şi asigură o bună etanşeitate fonică.

Jaluzelele exterioare din aluminiu sunt caracterizate de montajul uşor, o construcţie uşoară şi un design atractiv. Prin paleta largă de culori a lamelelor şi a şinelor de ghidare, sistemele de jaluzele exterioare constituie, în acelaşi timp, elemente stilistice pentru accentuarea faţadelor. Senzorii de vânt şi soare precum şi opţiunile de control oferite le sporesc utilitatea.
Durabilitatea lamelelor de aluminiu este sporită prin smalţuirea lor ce garantează rezistenţa la condiţiile meteo şi a utilizării lor repetate. Deasemenea, toate componentele, ghidajele, covorul de lamele, accesorii de prindere sunt foarte rezistente şi durabile la condiţiile meteo.

 

Rulourile, o soluţie eficientă

 

Una dintre soluţiile cele mai eficiente sunt rulourile, mai ales atunci când dorim ca razele soarelui să nu pătrundă de loc în interior sau intr-o măsură mai mică. În timpul verii, reduc căldura cu până la 90% fără să împiedice pătrunderea luminii iar în timpul iernii îmbunăţesc izolaţia termică cu până la 34%, contribuind substanţial la reducerea consumului de energie. Aceste accesorii se montează în dreptul spaţiilor vitrate, la exterior, motiv pentru care pot deveni şi un element de design modern atât la interior, cât şi pe faţada casei, putând fi şi comandate prin telecomandă. Pe lângă partea de înfrumuseţare a locuinţei, rulorile joacă un important rol funcţional, protejând interiorul de razele UV, care, de multe ori, mai ales pe timpul verii, pot crea disconfort, supraîncălzind locuinţa sau chiar decolorând anumite obiecte din cameră.

 

rulourile exterioare se montează în balcoane, la ferestrele de mansardă sau pe lateralele pergolelor, putând asigura totodată protecţie termică, fonică, antiefracţie
rulourile exterioare se montează în balcoane, la ferestrele de mansardă sau pe lateralele pergolelor, putând asigura totodată protecţie termică, fonică, antiefracţie

Cele pentru interior sunt textile cu o gamă extrem de variată de culori şi modele grafice, putându-se opta pentru cele opace sau pentru cele lasă să pătrundă lumina într-un anumit grad. În ceea ce priveşte rulourile exterioare, acestea se montează în balcoane, la ferestrele de mansardă sau pe lateralele pergolelor, putând asigura totodată protecţie termică, fonică, antiefracţie.

Puteţi alege între montarea unor rulouri din aluminiu sau PVC, fiecare având avantajele şi dezavantajele sale. Cele din PVC sunt, în primul rând, mai ieftine şi asigură o barieră termică excelentă, rezistând foarte bine la şocuri şi etanşeizând excelent, atunci când dorim ca lumina să nu pătrundă în locuinţă. La rândul lor, rulourile din aluminiu sunt ceva mai scumpe, au o rezistenţă mai scăzută la zgârieturi, însă asigură o foarte bună protecţie antiefracţie. Şi ele reprezintă o barieră termică bună, iar principalul avantaj este că nu se deformează din cazua soarelui (aşa cum se poate întâmpla în cazul celor din PVC), suportă tratarea chimică şi vopsirea şi au o durată de viaţă mai mare (de până la 15-20 de ani). Aşadar, înainte de face alegerea finală, puneţi în balanţă caracteristicile fiecărui tip de rulou în parte şi optaţi pentru cel care se potriveşte cel mai bine dorinţelor şi bugetului vostru.

Este bine să cumpăraţi rulouri de la firme care asigură montajul şi care măsoară cu exactitate suprafaţa ce trebuie acoperită de rulou, mai ales că măsurătorile greşite duc la rulouri exterioare care nu vor putea fi montate sau nu veţi beneficia în totalitate de calităţile lor.

Copertinele, variate şi cochete

 

Copertinele au diverse utilizări, folosindu-se pentru terase, balcoane, ferestre şi uşi. Bine asortate, pot da un aer cochet locuinţei. Folosite iniţial în spaţiile comerciale şi în restaurante, au devenit de-a lungul timpului destul de populare şi în rândul persoanelor dornice să achiziţioneze un sistem de umbrire eficient şi uşor de manevrat.

Printre cele mai cunoscute şi utilizate modele de copertine sunt umbrarele şi copertinele în două ape. Un tip aparte sunt copertinele speciale (fixe) pentru balcon sau fereastră, numite şi marchize. Au o structură mai simplă şi sunt folosite în special pentru acoperirea geamurilor. Se montează foarte uşor, atât pe beton, cât şi pe polistiren şi nu necesită elemente speciale pentru montaj. Pot fi personalizate.

Folosite iniţial în spaţiile comerciale şi în restaurante, copertinele au devenit de-a lungul timpului destul de populare şi pentru case.
Folosite iniţial în spaţiile comerciale şi în restaurante, copertinele au devenit de-a lungul timpului destul de populare şi pentru case.

Alte tipuri care prezintă un interes crescut sunt cele retractabile sau fixe care, indiferent de tip, sunt alcătuite dintr-o structură metalică sau din PVC, supusă unui tratament chimic prin vopsire, care îi oferă rezistenţă la coroziune. Pot fi acţionate manual sau motorizate, acţionate prin intermediul unei telecomenzi. Pergolele sunt copertine care coboară o anumită distanţă orizontal, iar apoi vertical pe ghidaje, acoperind aproximativ 25 m.

La toate acestea, pânza este tratată împotriva umezelii, a razelor UV şi a variaţiilor de temperatură. Un aspect important pe care trebuie să îl urmăriţi atunci când achiziţionaţi o copertină este ca materialul din care este alcătuită să nu producă efect de seră adică să permită o cât mai bună circulaţie a aerului dar să asigure totodată o bună umbrire şi să nu se decoloreze în timp.

Copertinele retractabile au avantajul că se pot strânge atunci când bate vântul puternic sau oricând doriţi, mai ales că se recomandă strângerea materialului copertinelor atunci când vremea este nefavorabilă, pentru a nu se deteriora sau chiar rupe. Ele pot fi acţionate electric (automatizate), iar dacă sunteţi dispuşi să cheltuiţi un pic mai mult, copertinele se pot echipa cu senzori speciali care vor acţiona automat închiderea sau deschiderea lor, atunci când detectează rafale puternice de vânt sau un soare dogoritor.

Dimensiunile maxime pentru copertinele standard sunt de 12 m lungime şi 4,25 m deschidere, iar panta de coborâre poate fi de cel puţin 5 grade şi cel mult 75 de grade. În cazul în care doriţi totuşi ca suprafaţa de acoperire să fie mai mare decât standardul, trebuie să ştiţi că pentru deschidere se vor folosi componente şi subansambluri speciale care au o rezistenţă şi flexibilitate sporite, combinate cu sistemul de braţe independente cu prindere separată pe perete, ceea ce înseamnă şi costuri suplimentare.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here