Populaţiile din America de Nord aveau denumiri specifice pentru fiecare lună plină din an. Acestea erau alese ȋn funcţie de diverse modificări care se petreceau ȋn mediul ȋnconjurător.
Fiind preluate de coloniști, au fost transmise pȃnă ȋn zilele noastre ca parte din folclor.
Luna plină din martie, la triburile din sud, se numea luna viermelui, cu referire la rȃmele care ȋși făceau simţită prezenţa pe măsură ce zăpada ȋncepea să se topească. La cele din nord, unde frigul persista, era denumită luna ciorii. Croncănitul ciorilor se credea că alungă iarna.
Lista numelor este ȋnsă mai lungă cuprinzȃnd luna crustei de zăpadă, cu referire la crusta ce se formează la suprafaţa zăpezii după ce aceasta se topește ziua de la căldura soarelui și ȋngheaţă noaptea.
Un alt nume, luna sevei, este legat de momentul ȋn care ȋncepe să circule seva ȋn arţari. Zilele cu temperaturi ȋn jur de zero grade și nopţile cu temperaturi sub zero, cum sunt cele de ȋnceput de primăvară, lansează sezonul de colectare a siropului de arţar.
Luna viermelui este precedată de luna zăpezii, luna plină din februarie și urmată de luna roz, luna plină din aprilie.
Luna viermelui ȋn 2023
Anul acesta, luna plină din martie, va avea loc ȋn 7 martie, la ora 14.40. Este ultima lună plină ȋnainte de echinocţiul de primăvară.
La răsăritul său, vom putea observa efectul de lună mărită, ca ȋn desenele din cărţile de povești. Acest fenomen are la bază faptul că ochiul percepe astrul ceresc ȋn raport cu diverse construcţii, copaci sau obiecte. După ce ajunge la ȋnălţime, imaginea sa se raportează la vastitatea cerului făcȃnd ochiul să o perceapă ca avȃnd dimensiuni mult reduse.
Vezi și: Zmeele, aripi colorate ce zboara pe vant
Fie că ne duce ȋn visare, fie că ne stȃrnește imaginaţia sau marchează diferite momente importante, luna plină fascinează oamenii de mii de ani.
Sursa foto: www.diplomaticourier.com, www.peakpx.com
[…] Populaţiile din America de Nord aveau denumiri specifice pentru fiecare lună plină din an. Acestea erau alese ȋn funcţie de diverse modificări care se petreceau ȋn mediul ȋnconjurător. Fiind preluate de coloniști, au fost transmise pȃnă ȋn zilele noastre ca parte din folclor. Luna plină… Cititi mai multe aici: Luna viermelui, luna plină din martie […]