De ce probleme te loveşti dacă vrei fosă septică ecologică

0

Dacă locuieşti într-o zonă fără canalizare şi vrei să-ţi montezi o fosă septică ecologică, trebuie să respecţi anumite reguli de utilizare pentru a evita eventualele probleme de funcţionare, dar şi pentru a mări durata de viaţă a fosei. CasoTeca îţi spune de ce probleme te loveşti dacă vrei fosă septică ecologică.

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este unde amplasezi fosa septică. În general, este bine să eviţi următoarele locuri:

  • Lângă sursele de apă potabilă sau lacuri;
  • În zonele inundate, deoarece componentele fosei pot fi deteriorate;
  • În pante abrupte sau în zone cu sol uscat, pentru că efluenţii au nevoie să stea o perioadă în pământ pentru o descompunere optimă;
  • Lângă clădiri sau proprietăţi învecinate, pentru că în caz de reparaţii, fosa septică poate fi afectată;
  • În zone unde cresc copaci cu rădăcini puternice, care ar putea deteriora fosa sau ţevile din câmpul de drenaj;
  • În spaţii unde vehiculele pot compacta solul.

De ce probleme te loveşti dacă vrei fosă septică ecologică

După ce ai montat fosa septică ecologică, trebuie să-i asiguri o mentenanţă corespunzătoare pentru ca aceasta să funcţioneze optim. Cam la un an, doi, fosa trebuie inspectată pentru a depista potenţialele probleme. Tot atunci, trebuie vidanjată de materiile solide care s-au acumulat în timp şi care nu s-au descompus în totalitate.

În cazul în care fosa septică nu este vidanjată decât după o perioadă lungă de timp, există riscul ca ea să nu mai poată trata deşeurile menajere, care pot ajunge în câmpul de drenaj, iar apoi în sol, ceea ce poate duce la cheltuieli neprevăzute. În plus, mai există şi riscul ca pânza freatică să se contamineze, punând în periocol sănătatea locuitorilor, dar şi a mediului înconjurător.

De ce probleme te loveşti dacă vrei fosă septică ecologică

Ce trebuie să pui în fosa septică şi ce să eviţi

Bacteriile anaerobe din fosa ecologică sunt esenţiale. Datorită lor are loc procesul de descompunere a materiilor solide de la baza rezervorului. În general, nu este nevoie să fie adăugate în fosă alte bacterii decât cele care trăiesc deja acolo. Studiile din domeniu arată că aditivii nu ajută cu nimic fosa septică ecologică. Dimpotrivă, aceştia ar putea afecta echilibrul bacterian prin eliminarea microorganismelor responsabile pentru tratarea apelor uzate. Evită să arunci în canalizare orice substanţă chimică, în afară de cele necesare în curăţenia casei.

Iată şi câteva semne care te vor ajuta să-ţi dai seama dacă există o defecţiune în câmpul de drenaj:

  • apa care bălteşte deasupra câmpului de drenaj;
  • plante care absorb multă apă şi care trec deasupra acestei zone;
  • probleme de drenaj sau refulări ale canalizării;
  • mirosuri urâte în jurul casei;
  • alge care cresc din abundenţă în islazurile din apropiere.

Sursa: Fosa Eco 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here