De ce sunt atrase insectele de lumină. Cercetătorii au dezvăluit motivul

0

Oamenii de știință par să fi elucidat misterul care stă în spatele atracției insectelor zburătoare către sursele de lumină pe timp de noapte, un comportament care părea neobișnuit.

De ce sunt atrase insectele de lumină

Un studiu recent sugerează că acest comportament se datorează confuziei insectelor, care interpretează lumina drept direcția „sus”. Rezultatele indică faptul că lumina artificială provoacă zboruri haotice, determinând creaturile să-și corecteze în continuu traiectoria de zbor, rezultând într-un fel de vertij al insectelor și producând ceea ce observăm ca o atracție către lumina artificială.

De ani de zile se știe că lumina artificială atrage insectele zburătoare, cu înregistrări scrise din Imperiul Roman descriind utilizarea luminii pentru capturarea insectelor. Totuși, motivul acestui fenomen a rămas neclar, cercetările anterioare propunând că insectele pot interpreta lumina artificială ca o rută de evadare sau că Luna joacă un anumit rol.

„Considerăm că zborul ciudat se datorează confuziei insectelor între lumina și direcția ‘sus’” – Dr. Samuel Fabian, Imperial College London

Ce spun cercetărorii

Autorul corespondent Samuel Fabian, de la Imperial College London, a declarat: „Considerăm că zborul ciudat se datorează confuziei insectelor între lumina și direcția ‘sus’. De 370 de milioane de ani, de când insectele zboară, cerul a fost aproape întotdeauna mai luminos decât pământul. Insectele, printre alte animale, inclusiv peștii, folosesc regiunea cea mai luminoasă (nu surse mici precum Soarele, ci câmpuri vizuale mari) ca indicator al cerului, și deci, care este direcția sus.

Știind care este direcția sus este critic pentru zbor, deoarece trebuie să direcționezi forțele de zbor pentru a anula accelerația datorată gravitației. Totuși, am început să perturbăm această regulă generală creând lumini puternice pe timp de noapte.

Insectele cred că aceste pete luminoase sunt cerul și își înclină spatele către ele pentru a redirecționa forțele de zbor acolo unde cred că ar trebui să fie gravitația. Din păcate, se înșeală în privința locației gravitației, și această dezechilibrare le conduce pe toate tipurile de traiectorii ciudate de zbor.

Cel mai evident exemplu al acestui fenomen este când insectele zboară direct deasupra luminilor, se răstoarnă cu susul în jos și cad la pământ. Insectele nu pot măsura direct gravitația în timpul zborului, deoarece execută tot felul de accelerații care se simt la fel ca gravitația și sunt indistincte. Folosirea direcției luminii este o modalitate simplă și frumoasă de a rezolva această problemă. Asta până când cineva începe să instaleze iluminat stradal puternic peste tot noaptea.”

Cercetătorii au utilizat camere video cu infraroșu de mare viteză pentru a urmări zborul insectelor, inclusiv al molilor, libelulelor, muștelor de fructe și al sfârcurilor de noapte – într-o gamă variată de condiții luminoase.

Ei au descoperit că insectele își corectează cursul de zbor astfel încât spatele lor este orientat către sursa de lumină. Cu surse naturale de lumină, precum Soarele, acest răspuns determină insecta să mențină o traiectorie de zbor stabilă, corect orientată față de orizontul său.

„Acest articol subliniază că lumina pe timp de noapte este poluare – Iluminatul nocturn excesiv perturbă viața sălbatică, deregulează ritmurile noastre circadiene și îngreunează observațiile astronomice.” susține Dr. Samuel Fabian, Imperial College London.

Cercetătorii spun că o implicație a rezultatelor lor este că insectele nu sunt atrase de lumini pe timp de noapte în mod direct. În schimb, insectele pe care le vedem adunate în apropierea luminilor sunt cele care au căzut într-o capcană senzorială datorată unui reflex comportamental străvechi.

Descoperă și: Licuricii, felinarele nopţii, dispar datorită poluării luminoase

Totuși, studiul s-a concentrat doar pe înregistrări în jurul unei distanțe de unu – doi metri de la lumină, și observațiile ar putea fi diferite la distanțe mai mari.

Dr. Fabian a adăugat: „Acest articol subliniază că lumina pe timp de noapte este poluare – simpla proiecție de lumină în cer îi nemulțumește pe sălbăticiile noastre, pe ceasurile noastre biologice și pe astronomii noștri. Totuși, nu putem trăi fără ea. Lucruri mici, precum activarea luminilor prin mișcare, pot reduce cantitatea de lumină păstrându-le în același timp utile.

Este de asemenea important să ne amintim că tipul de lumină contează – în general, luminile LED de zi care înlocuiesc iluminatul stradal din întreaga țară sunt mult mai dăunătoare pentru viața sălbatică noaptea și sunt mai susceptibile să bulverseze insectele.”

Sursa: playtech.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here