Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu recunoscută din 2017

0

Sunt mii de tipuri de lalele, iar una dintre ele poartă numele Maria Brâncoveanu și are certificat de lalea olandeză. Pentru recunoașterea internațională a acestui soi de lalea s-au luptat acum 7 ani mai multe românce care fac parte dintr-o asociație a femeilor ortodoxe din Olanda.

De atunci, mii de bulbi din prețioasa floare au ajuns peste tot în lume, dar și la mai multe lăcășe de cult din țara noastră, printre care Biserica Brâncovenească Sfântul Nicolae din Făgăraș.

În urmă cu 7 ani, româncele din Asociația Femeilor Ortodoxe din Olanda au pornit în căutarea unui soi de lalea care să fie potrivit cu personalitatea Doamnei Ţării Românesti, Maria Brâncoveanu. Au găsit floarea la cultivatorul olandez Christian Kolk.

Vezi și Copacul lalea african

Elena De Chiara, vicepreședinte Asociația Femeilor Ortodoxe „Doamna Maria Brâncoveanu” din Olanda: Ne-am gândit că marginea petalelor corolei lalelei ar semnifica coroana pe care a purtat-o Doamna Maria Brâncoveanu, iar culoarea roșie a lalelei semnifică sângele vărsat, martiriul Brâncovenilor și inima însângerată a Doamnei Maria Brâncoveanu.

Astfel, Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu a fost înregistrată, în 2017, la Asociația Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi, singura instituție de profil recunoscută internațional.

Iar în 2018, floarea a primit Certificatul de Autenticitate, care atestă faptul că este unică. De atunci au fost produși peste 6000 de bulbi, din care o treime au fost făcuți cadou.

Elena De Chiara, vicepreședinte Asociația Femeilor Ortodoxe „Doamna Maria Brâncoveanu” din Olanda: Au fost dăruite aproape tuturor lăcășelor de cult din România care au fost ctitorite de sfântul martir Constantin Brâncoveanu și de Doamna Maria Brâncoveanu.

În 2023, la mijlocul lunii decembrie, 40 de bulbi au ajuns și la Biserica brâncovenească Sfîntul Nicolae din Făgăraș.

Natalia Corlean, reprezentantă, Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraş: Am avut foarte mari emoții și am însoțit-o cu multă rugăciune și protecție, să nu fie călcată, pentru că nu se știa că o avem.

Reprezentantele asociației „Doamna Maria Brâncoveanu” vor să înmulțească bulbii din prețioasa lalea.

Natalia Corlean, reprezentantă, Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” din Făgăraş: Anul acesta e cumva unul de probă, să vedem cum se adaptează. Ideea ar fi și să creăm un monument, un loc special amenajat, în care să o punem mai bine în evidență.

Până pe 12 mai, laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” va putea fi admirată și în parcul Keukenhof din Țările de Jos, chiar lângă pavilionul care poartă numele Regelui Willem-Alexander.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here