Directiva europeană ErP: către ce tip de centrale termice ne orientăm?

0

Directiva europeană ErP aduce schimbări semnificative pe piața centralelor termice

În contextul schimbărilor aduse de intrarea în vigoare la sfârșitul lunii septembrie a Directivei Europeane ErP (Efficiency related products) care reglementează etichetarea sistemelor de încălzire ca ansamblu vor avea loc schimbări semnificative pe piața centralelor termice.

Directorul general al Viessmann, firma  care a introdus pe piața din România tehnologia cazanelor în condensație, spune că directiva aplicată la nivelul tuturor ţărilor din UE, va determina orientarea consumatorilor către cazanele în condensație cu randament ridicat, în detrimentul celor convenționale, care încă domină autoritar piața din România conform declarației sale.

Viessmann a introdus pe piaţa din România încă de la sfarsitul anilor ’90 tehnologia cazanelor în condensaţie, tocmai pentru că acesta oferă costuri mai mici la factura la gazele naturale în comparatie cu tehnologia pe care o putem numi generic „clasică”. „Viessmann domină acest segment din piaţa centralelor termice, o zonă pe care mizăm şi de acum încolo. Centrala termică cu cazane în condensaţie se bazează pe o tehnologie mult mai eficientă decât cea clasică. Datorită acestui randament foarte ridicat investiția poate să se amortizeze în doar cațiva ani de la instalare” a mai declarat Olimpiu Achim.

Cazanele murale convenționale Vitopend 100-W şi cele de pardoselă cu funcționare pe principiul gazeificării lemnului Vitoligno 100-S au avut un aport semnificativ la cifra de afaceri Viessmann. Compania a comercializat în România peste 28.000 astfel de sisteme de încălzire în fiecare an.

Viessmann

Prețurile actuale „de raft” ale cazanelor în condensație pornesc de pe la 3.000 Lei și pot trece de 10000 Lei, în funcție de mărime, de echipare tehnică și de performanțe.

 

Românii își completează sistemele de încălzire cu tehnologii bazate pe energie regenerabilă

Din ce în ce mai mulți români caută să-și completeze sistemele de încălzire clasice cu unele bazate pe energie regenerabilă. Astfel, aceste sisteme se aliniază conceptului de sustenabilitate, reduc costurile pentru facturi și sunt mai eficiente, având în vedere că nu se bazează pe combustibili fosili.

„Am observat atât în sectorul comercial cât și în cel privat un interes în creștere pentru  tehnologiile de „completare”. Echipamentele bazate pe energie solară și cea a pămâtului au fost ceva mai căutate decât în anii anteriori. Credem că unul dintre motivele pentru care cei mai mulți clienți au ales aceste tipuri de produse constă în dorința de a reduce costurile cu încălzirea, cat si minimalizarea dependenței față de combustibilii fosili”, declară Olimpiu Achim.

Sistemele de aer condiţionat și echipamentele de refigerare Viessmann, cele mai căutate vara aceasta

În perioada foarte caldă pe care am traversat-o s-a observat o creștere a procentului din vânzările totale în rândul produselor de răcire a aerului. În vara care tocmai a trecut, cele mai căutate tipuri de sisteme de răcire Viessmann în rândurile românilor au fost aparatele de aer conditionat monosplit.

Neinfluenţate de anotimp sunt sistemele de refrigerare marca Viessmann care se adresează business-urilor din retail, industria alimentara si HORECA. Mobilier frigorific şi camere de refrigerare marca Viessmann se găsesc deja în lanţurile de retail din România şi se vând anual în sute de unităţi pe tot globul.

 

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here