Ce nu e bine să faci de Paște: Tradiții și superstiții românești

0

Paștele este cea mai mare sărbătoate creștină a anului și vine, bineînțeles, cu obiceiuri, tradiții și superstiții ale fiecărei zone a țării.

Citește mai jos pentru a afla ce trebuie să faci de Paște pentru a avea noroc, dar și ce să nu faci.

Obiceiuri și tradiții

În Ţara Moţilor este un obicei din bătrâni în noaptea de Paşte, de a se lua toaca de la biserică, dusă în cimitir și păzită de câțiva tineri băieți. Dacă toaca este furată în aceea noapte, tinerii ce nu au reușit să o păzească trebuie să dea de băut și de mâncare hoților, dar dacă reușesc să o păzească de hoți, atunci aceștia sunt obligați să dea ospățul.

Obiceiul Junii Brașovului este practicat în Țara Bârsei, unde se organizează o petrecere pentru întreaga comunitate. După petrecere băieții tineri strâng ouă de la fete în drumul lor spre picnic, la Pietrele lui Solomon, unde sunt organizate întreceri, cea mai cunoscută probă fiind, aruncarea buzduganului.

Datina din zona Câmpulung Moldovenesc spune că în zorii zilei de Paște credincioşii ies în curtea bisericii, se aşază în cerc, cu lumânările aprinse în mână, în aşteptarea preotului care să sfinţească şi să binecuvânteze mâncarea din coşul pascal. Se spune că cel mai bine este să ai în coș simboluri ale fericirii pentru întreg anul:  semințe de mac ( vor fi aruncate în râu pentru a alunga seceta), sare ( pentru a aduce belșug), zahăr ( folosit în cazul în care animalele vor fi bolnave), făină ( pentru un rod bogat al grâului), ceapă și usturoi ( pentru a alunga insectele). Deasupra acestor alimente cu rol simbolic sunt puse și farfurii cu mâncăruri tradiționale, ouă încondeiate, bani și flori.

În Bucovina tradiția este ca fetele să meargă în noaptea de Înviere în clopotniță și să spele clopotul cu apă neîncepută. Apa cu care a fost spălat clopotul urmează să fie folosită pentru spălatul pe față în dimineața Paștelui, pentru a fi frumoase tot anul și feciorii să alerge după ele așa cum aleargă oamenii la Înviere când sunt trase clopotele la biserică.

În Moldova tradiția de Paște este tot despre spălatul pe față, dar cu apă dintr-un bol cu un ou roșu, unul alb și monezi de argint, pentru a avea un an plin de bogății. Încă o tradiție a zonei este că oul trebuie mâncat, dar cojile trebuie aruncate pe drum pentru a te descotorosi de ghinion.

În Ardeal, tinerii obișnuiau să împodobească crenguțe de brad cu panglici colorate și le puneau în curțile fetelor de măritat în ziua de Paște. Acest obicei era chiar un ritual de curtare în urmă cu câteva generații.

Superstiții de Paște

  • La Slujba de înviere este bine să porți haine noi pentru că au un rol purificator.
  • Dacă dormi în ziua de Paște vei fi somnoros tot restul anului și vei avea ghinion.
  • Lumânarea cu care ai luat lumină în noaptea de Înviere trebuie să o păstrezi în casă și în caz de boală, supărări sau calamități naturale, să o aprinzi.
  • Dacă de Paște mănânci oul cu sare, se spune că o să transpiri tot anul.
  • Este bine ca primul lucru pe care îl mănânci la masa de Paște să fie un ou, pentru a fi sănătos tot anul. Apoi continui masa cu pește și pasăre c pentru a fi sprinten precum peștele și ușor ca pasărea.
  • Cu persoanele cu care ciocnești ouăle vopsite în ziua de Paște, te vei întâlni în lumea cealaltă.
  • Cei care mor în ziua de Paște scapă de judecata de apoi și ajung direct în rai.
  • Copii născuți de Paște sunt binecuvântați și o să aibă o viață luminoasă și foarte norocoasă.
  • Primul ou ciocnit de Paște să fie mâncat de toată lumea de la masă, pentru a avea familia unită tot anul.
  • În dimineața Paștelui este bine să te privești într-un bol cu apă neîncepută pentru a avea vederea bună în următorul an.
  • În dimineața Paștelui este bine să te speli cu apă neîncepută dintr-o cană nouă, în care se află și un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă pentru a avea sănătate și prosperitate

Sursă foto: pinterest.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here