Culori și inspiratie: Povestea pictoriței Carmen Tomescu

0

În lumea vibrantă a artei, uneori întâlnești talente care nu doar colorează pânze, ci și inimile celor ce le admiră. Astăzi, lumina reflectoarelor se îndreaptă către Carmen Tomescu, o pictoriță din inima Bucureștiului, ale cărei lucrări sunt mai mult decât simple tablouri – ele sunt adevărate povestiri, transpuneri vizuale ale unei imaginații bogate și a unui talent autentic.

Culori și inspiratie: Povestea pictoriței Carmen Tomescu

Carmen Tomescu - pictoriță
Carmen Tomescu – pictoriță

 

Carmen Tomescu este o pictoriță din București, care a început cu desene în cărbune, a experimentat combinații de cărbune și acrilice din dorința de a aduce în prim-plan culoarea și a continuat să experimenteze compoziții mai complexe, introducând lutul, ipsosul și culorile metalice.

“Pentru mine pictura a început în copilărie, m-am simțit dintotdeauna fascinată de culoare și de felul în care oamenii încercau să o reproducă. Atunci am început să adun imagini care se reflectau în diferite elemente din natură, adunam frumosul într-o cutie specială, pe care aveam să o port cu mine toată viața.” – Carmen Tomescu, pictoriță

Stiluri și tehnici folosite

Artista lucrează în prezent cu tehnica texturată 3D și tehnica texturată vintage. Tehnica implică folosirea unor materiale de diferite texturi, menite să producă un efect de adâncime pe suprafața tabloului.

Lucrările create își propun să confere tablourilor și obiectelor ( vaze, lustre sau pereți) aspectul de vechi, de metal ruginit, declanșând astfel, în unii oameni, un sentiment de nostalgie.

Un alt stil în care lucrează este baroc, compoziția este dinamică cu detalii bogate și cu o paletă variată de culori, detaliile stilului oferind un aspect opulent lucrărilor.

Inspirația artistică 

Pe perioada vacanțelor de vară din copilărie, Carmen Tomescu mergea într-un sătuc mic din Moldova la bunica sa, aceasta fiind și primul artist care a inspirat-o. În fiecare vară, oamenii din acea zonă își renovau gospodăriile, predominante fiind culorile vii, mai ales culoarea albastru, deoarece toată lumea încerca să reproducă celebrul albastru de Voroneț. Artista a încercat să reproducă în multe dintre lucrările sale această nuanță de albastru, dar și porțile de lemn cu diferite modele din metal ale gospodăriilor din acea zonă. 

O altă inspirație semnificativă pentru artistă a fost descoperirea lui Van Gogh, despre care spune că a fost un geniu al culorii și expresiei, deoarece a reușit să transmită emoții puternice prin tehnica impasto, lucrările sale fiind tulburătoare și pline de pasiune, reflectând adâncimea și complexitatea emoțiilor umane.

Vezi și: Norica Veșcă: Expoziția de pictură ”FEMINITATE” la Opera Română

Carmen spune că la început nu își dorea să pună la vânzare nici una dintre lucrările sale, considerând că acestea sunt o parte din ea, pentru că a început să picteze din pură pasiune. Mai târziu totuși a realizat că era un lucru egoist și a decis să își împartă talentul cu cei interesați,  care apreciază ceea ce face și toată munca depusă la realizarea fiecărei lucrări.

“Este trist și uneori frustrant să vezi că la noi în țară oamenii nu aleg să investească în lucrări ale artiștilor. Preferă să meargă într-un magazin și să cumpere un tablou imprimat pe o hârtie sau carton, tablou pe care îl pot găsi și în alte case. Nu se mai investește în unic, în autentic, în handmade. Unora li se par scumpe, dar nu mulți sunt cei care știu procesul, ce presupune el, prețul consumabilelor, munca și timpul petrecut până la rezultatul final.” – Carmen Tomescu, pictoriță

Artista spune că atunci când începi să creezi ceva, drumul nu este niciodată ușor, căci fiecare intervenție din exterior asupra lucrării este relativă și subiectivă. Sfatul său pentru oamenii care din diverse motive nu s-au apucat de pictat este să încerce, să-și pună în fiecare lucrare trăirile, viziunea, și dincolo de reguli, de tehnici și norme, dragul de a crea.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here