În 1989, NASA a lansat un studiu cu privire la aerul curat din locuințe, pentru a determina ce plante sunt cele mai bune pentru purificarea aerului. După cum arată cercetarea, aerul din interior conține un număr mare de substanțe chimice nocive, cum ar fi benzenul, tricloretilena, amoniacul și multe altele. Fabricile de oxigen din casă: plante pentru aer curat.
Oamenii de știință de la NASA suștin că plantele comune de interior pot fi o armă valoroasă în lupta impotriva creșterii nivelului de poluare a aerului din interior. Unele dintre ele pot absorbi până la 85% din gazele potențial nocive, curățând aerul din interiorul locuințelor noastre, spațiile publice interioare și clădirile de birouri.
Care sunt substanțele nocive care ne pot afecta sănătatea
Pentru început, este bine să știm ce substanțe ne pot afecta sănătatea și unde se regăsesc acestea. Formaldehida, spre exemplu, este una dintre aceste substanțe. Ea se regăsește în mobilierul tapițat, covoare, vine de la fumul de țigară, se mai află și în tacâmurile din plastic și în gazul natural. Poate provoca alergii, iritații ale membranei mucoase, astm și diverse afecțiuni ale pielii.
O altă substanță nocivă este tricloretilena. Aceasta se găsește în cerneluri tipografice, vopsele, lacuri, detergenți pentru covoare și țesături și în apă clorată. Substanța este cancerigenă și provoacă iritarea ochilor și a pielii, dăunează ficatului și rinichilor și provoacă agitație psihomotorie.
Benzenul se găsește în vopsele, lacuri, în produsele de curățat, săpun lichid, cauciuc și în fumul de țigară. Această substanță care se acumulează în țesutul adipos poate provoca leucemie, excitare nervoasă, dificultăți de respirație și convulsii. De asemenea, scade tensiunea arterială.
Amoniacul îl găsim în componente de calculator, fum de țigară și produse de curățat de uz casnic. Aceasta provoacă o durere în gât uscată și dureroasă și tuse, provoacă dureri în piept, precum și umflarea laringelui și plămânilor.
Xilenul este folosit la fabricarea materialelor plastice, a vopselei, a lacurilor și a adezivului, dar se mai găsește în evacuările vehiculelor, produsele din piele și fumul de tutun. Este iritant pentru piele, ochi și căile respiratorii.
Care sunt fabricile de oxigen din casă: plante pentru aer curat
Plantele nu au doar un rol decorativ, ci și purifică aerul din locuințe. Iată mai jos o listă cu plante pe care le poți crește în interiorul apartamentului sau al casei pentru a avea aer curat și pentru a scăpa de substanțele nocive care te înconjoară.
Originară din zonele tropicale ale Americii Centrale si de Sud, Anthurium andraeanum sau floarea flamingo, este una dintre plantele care curăță aerul de xilen și toluen.

Gerbera ajută la îndepărtarea agenților toxici precum benzenul, formaldehida și tricloretilena. Pune floarea într-un loc luminos și las-o să-și facă treaba.
Scindapsus sau Iedera diavolului este una dintre cele mai bune plante care cresc în umbră, dar te ajută să scapi de benzen și formaldehidă. Această plantă este una otrăvitoare, ala că nu o lăsa la îndemâna copiilor și nici în jurul animalelor de companie.

Aglaonema nu are nevoie de prea multă lumină pentru a se dezvolta, dar are nevoie de umezeală. S-a dovedit a fi foarte eficientă în filtrarea benzenului și a formaldehidei. Sucul și fructele acestei plante sunt toxice.

Chlorophytum sau planta păianjen purifică și ea aerul din casă, și foarte mulți aleg să-și împrospăteze aerul cu ajutorul ei. Și nu arată doar bine; s-a dovedit că aceasta îndepărtează benzenul, formaldehida, monoxidul de carbon și xilenul. În plus, este inofensivă pentru copii și animale.

Iedera este o alegere bună pentru că nu are nevoie de prea multă lumină. Aceasta absoarbe benzenul, monoxidul de carbon, formaldehida și tricloretilena. Aceasta mai ajută și la eliminarea alergenilor.
Bun articolul, poate asa vor intelege cele care repeta toata ziua,, curatenie, curatenie, la ce pericole se expun, dar nu prea cred.