Floarea Musli este o plantă indiană folosită ȋn medicina ayurvedică

0

Floarea Musli (Chlorophytum tuberosum) sau safed musli este o plantă originară din zonele tropicale și subtropicale ale Africii, Americii, Asiei și Australiei. Face parte din familia Anthericaceae.

Este una dintre plantele folosite ȋn medicina tradiţională indiană unde este numită “aur alb”. Aeasta deoarece are proprietăţi antimicrobiene, antioxidante, hepatoprotectoare, tonice și antidiabetice. Efecte sale benefice pentru sănătate se datorează printre altele conţinutului de saponine.

Frunzele și tuberculii se folosesc ȋn alimentaţie.

Tulpina robusta, ajunge la 20-50 cm, uneori depășind aceste dimensiuni. Rădăcinile sunt terminate ȋn tuberculi elipsoidali. Frunzele grupate ȋntr-o rozetă, sunt liniar-lanceolate, lucioase, cerate, cu lungime de 5-30 cm. Florile au aspect delicat, cu formă de clopoţei, mici, albe, cu 5 petale. Ele se deschid ȋn perioada mai-iunie (ȋn sezonul ploios) și octombrie-decembrie (ȋn sezonul secetos).

Vezi și: Copacul ghiocel, o planta care traieste peste 100 de ani

Floarea Musli -ȋngrijire

Pentru o bună dezvoltare trebuie să i se ofere condiţiile care să imite mediul natural. Astfel, menţinerea solului umed, dar bine drenat, expunerea la lumină indirectă, păstrarea unei temperaturi cuprinse ȋntre 10-30 grade Celsius, a unei umidităţi ȋntre 50-70% și folosirea unui sol cu pH neutru sau bazic, vor asigura sănătatea plantei.

În varianta comercială, planta poate avea flori roz, roșii, portocalii și galbene.

Datorită folosirii sale intensive ȋn medicina ayurvedică și extinderii cererii pe piaţă ȋn ultimii ani ca urmare a credinţei că poate vindeca probleme legate de infertilitate, planta a fost culeasă excesiv ceea ce a dus la dispariţia sa din multe regiuni. La aceasta se adaugă și despăduririle, transformarea unor zone ȋntinse ȋn cȃmpuri cultivate și capacitatea redusă de regenerare a speciei.

În prezent, floarea musli este catalogata de către IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii), ca fiind critic ameninţată cu dispariţa (CR).

Sursa foto: https://ayushvedah.com

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here