Genuri de jocuri video preferate de omul modern

0

Citește și află care sunt genurile de jocuri video preferate de omul modern, precum și multe alte informații despre segmentul jocurilor video.

Jocurile video – trend ascendent în următorii ani

Piața jocurilor video înseamnă venituri în valoare de 214 miliarde de dolari și 3.22 miliarde de jucători la nivel global, în 2023. Unele jocuri derivate din jocurile video (eSports) au devenit parte a unei alte industrii (iGaming), cu o valoare care se preconizează să ajungă la o valoare de peste 162 miliarde de dolari în următorii ani. Atrași de promoțiile speciale, precum ofertele Ice Casino bonus, jucătorii de jocuri video au descoperit noi avantaje atunci când joacă.

Până în 2030, segmentul jocurilor video va aduce câștiguri de până la 665.7 miliarde de dolari companiilor care activează în acest domeniu. Jocurile din sectorul de iGaming și conexe vor genera venituri de până la 1.4 trilioane de dolari în 2030. Având în vedere că 26% din populația lumii joacă frecvent și aproape 50% în mod ocazional, jocurile reprezintă una dintre industriile de referință în economia mondială în viitor.

Evoluția jocurilor video: de la jocurile arcade până la jocurile pe mobil și VR

Jocurile arcade au reprezentat primul tip de jocuri video care s-a bucurat de succes comercial. Pong, primul joc arcade, lansat în 1972, genera venituri cuprinse între 35-40 de dolari zilnic, ceea ce însemna câștiguri de aproape 1.4 milioane de dolari zilnic (în jur de 35000 de aparate operaționale). În anul 1978, Atari lansează Space Invaders, unul dintre cele mai bine cotate jocuri arcade, cu încasări de 3.8 miliarde de dolari (750.000 de aparate funcționale).

Însă, cel mai popular joc arcade a fost Ms. Pac-Man, care a fost lansat în 1980 și care a generat până în prezent peste 14 miliarde de dolari (42 milioane de unități comercializate în diverse forme). Începând cu anul 1985, jocurile arcade sunt înlocuite de jocurile pe console, Nintendo și Sega, fiind principalii producători până în 1994.

Acesta este anul în care Sony prezintă prima consolă care folosește CD-uri în locul casetelor – Playstation. În anul 1997, Nokia lansează unul dintre cele mai populare jocuri mobile – Snake. Jocurile pentru PC devin din ce în ce mai atractive pentru jucători, primul exemplu fiind reprezentat de Doom, lansat în 1993. Jocul creat de iD Software a marcat momentul lansării unuia dintre cele mai îndrăgite tipuri de jocuri video – shooter-ele.

În anul 2000 este lansat The Sims (produs de Electronic Arts), care face parte dintr-o altă categorie populară de jocuri – simulatoarele. Anul 2004 vine cu un alt tip de jocuri video populare printre jucători, jocurile pe roluri, World of Warcraft (creat de Blizzard Entertainment) numărându-se printre cele mai bine cotate jocuri în prezent. Anul 2009 este marcat de două momente importante pentru sectorul jocurilor video.

În acest an a fost lansat League of Legends (creat de Riot Games), primul joc din categoria MOBA (Multiplayer Online Battle Arena). De asemenea, Rovio lansează jocul mobil Angry Birds pe telefoanele mobile iPhone, care reușește să obțină venituri de peste 500 milioane de dolari până astăzi. Jocurile pentru mobil devin din ce în ce mai populare din momentul lansării în 2012 a jocului Candy Crash Saga (venituri de peste 1.2 miliarde de dolari).

Anul 2016 marchează momentul în care jocurile VR (Virtual Reality) încep să atragă atenția jucătorilor. Creația Niantic (în colaborare cu Nintendo) a generat până în prezent venituri de 5 miliarde de dolari în toată lumea. În 2018 a fost lansat Fornite (Epic Games), un joc conceput inițial pentru PC și console și portat ulterior pe dispozitivele mobile. Până în 2023, câștigurile obținute de acest joc video se ridică la aproape 20 de miliarde de dolari.

Care sunt genurile de jocuri video favorite ale jucătorilor la nivel global?

De la lansarea primul joc arcade și până astăzi, jocurile video s-au diversificat, iar lista continuă să se extindă. Printre cele mai apreciate genuri de jocuri, preferate de jucătorii din întreaga lumea, se numără:

  • Acțiune și aventură
  • Simulatoare de sporturi
  • Quest-uri
  • Supraviețuire
  • Educaționale
  • MOBA
  • Jocuri pe roluri
  • Strategii (RTS)
  • Casual/ Social
  • Puzzle-uri
  • MMORPG
  • Shootere
  • Cărți
  • Party/ Divertisment
  • Tactice/RPG-uri
  • Simulatoare

Dintre aceste genuri de jocuri video, cei mai mulți fani și jucători sunt înregistrați de următoarele categorii:

  • Casual – sunt jucate de peste 63% din totalul jucătorilor (1.95 miliarde de jucători);
  • Acțiune/ Shootere – preferate de 39% dintre jucători (în jur de 1.21 miliarde de persoane la nivel global);
  • Curse – simulatoarele sportive, auto și moto se numără printre favoritele unui procent de 37% dintre jucători – în jur de 1.14 miliarde la nivel planetar;
  • Jocuri de familie – acest tip de jocuri video sunt pe placul unui număr de 1.02 miliarde de persoane – aproximativ 33% din totalul jucătorilor;
  • Aventură/ Questuri – 960 de milioane de jucători din întreaga lume (31% din totalul jucătorilor) sunt atrași de această categorie de jocuri video.

Noile tipuri de jocuri lansate în ultimii ani (VR, AR, Cloud, etc) și opțiunea de cross-playing (jucătorii pot juca același joc de pe diferite tipuri de dispozitive) sporesc și mai mult interesul oamenilor pentru jocurile video. De aceea, pentru 2024, numărul jucătorilor este așteptat să crească (până la 3.32 miliarde de persoane). Iar acest lucru evidențiază importanța jocurilor video ca modalitate de divertisment pentru omul modern!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here