Oare ‘mai bun pentru tine’ înseamnă și sănătos? La ce trebuie să ne uităm când ne alegem alimentele

0

Te-ai lăsat cuprins și tu de mirajul magazinelor naturiste sau de rafturile BIO și ai cumpărat produse fiind convins că sunt bune pentru sănătatea ta?

Majoritatea se află în căutarea unui stil de viață mai sănătos iar în 2022 o cercetare de piață a raportat chiar că 2 din 3 adulți și-au planificat să-și schimbe alimentația. Astfel, mulți dorim să facem o schimbare pozitivă și poate am început să fim atenți la aportul caloric sau chiar cumpărăm alimentele etichetate „sănătoase”, dar oare este suficient?

De cele mai multe ori, importanța ingredientelor de calitate este trecută cu vederea și din păcate nu toate alimentele pe rafturile BIO sunt cu adevărat benefice pentru sănătatea noastră. Unele chiar pot face mai mult rău decât bine. Uite la ce trebuie să fim atenți atunci când vrem să aducem îmbunătățiri stilului nostru alimentar.

Caută alimente neprocesate, nefiltrate, nepasteurizate

Ai mai auzit asta de multe ori dar ferește-te de alimentele procesate și alege pe cât se poate să consumi alimente integrale, cât mai aproape de forma în care ele se găsesc în natură. Alege fructul în loc de sucul din fruct, și pe cât se poate consumă alimente nepasteurizate sau filtrate.

În general vei găsi aceste alimente în frigidere, la rece, deoarece nu sunt stabile la raft, la temperatura ambientală. Acestea sunt făcute cu ingrediente de calitate, ingrediente reale pe care le poți recunoaște și citi, fără să ți se pară că citești un paragraf din manualul de chimie.

Un exemplu de aliment bun pentru tine? Ceaiul kombucha, căutat în principal pe internet ca ceai kombucha beneficii. Da, acest ceai kombucha prezent de peste 2.000 de ani și care în ultima vreme începe să devină tot mai popular pentru că are numeroase beneficii pentru sănătate: ajută digestia, crește imunitatea, dă un boost de energie și sprijină procesul de detoxifiere al organismului. Ai grijă să nu fie pasteurizat și odată ce îl vei consuma regulat vei vedea că te vei simți mai ușor, vei avea un tranzit mai bun și vei scăpa de balonare.

Creează farfurii colorate și atrăgătoare

O farfurie colorată de multe ori indică o alimentație diversificată, cu aport nutrițional superior. Multe alimente ambalate, așa-zis sănătoase, cum ar fi smoothie-urile, iaurtul și batoanele proteice, se bazează pe versiuni procesate sau imitații de alimente cu conservanți.

Alege să consumi verdețuri, legume, rădăcinoase, cereale integrale și proteine de proveniență proaspătă. Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale, fitonutrienți, fibre și culoare. Cercetările arată că atunci când consumăm o gamă mai largă de alimente, se creează o gamă mai largă de microbi în intestinele noastre, îmbunătățind flora intestinală și ajutându-ne imunitatea.

Alimentele preambalate tind să fie lipsite de vitalitate și, prin urmare, de nutrienți. Chiar și alimentele sănătoase își pot pierde valoarea nutritivă în timp sau prin gătire excesivă. Un exemplu ar fi broccoli fiert excesiv, în loc să fie opărit doar 2 minute sau gătit la abur. Frunzele verzi devin ușor maronii sau gălbui, ceea ce înseamnă o pierdere de nutrienți.

Alimentele cele mai proaspete și mai bogate în nutrienți sunt colorate. Așadar data viitoare când îți compui farfuria, ai grijă să îi aduci cât mai multă culoare.

Decodează eticheta produselor

Organic, cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de zahăr, fără gluten, vegan sunt toate mesaje pe care am fost învățați să le asociem cu sănătatea sau cu alimentele sănătoase.

Din păcate, multe dintre opțiunile procesate cu conținut scăzut de grăsimi conțin zahăr adăugat, stabilizatori și ingrediente misterioase. Unul din exemple este chiar iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, adesea îndulcit cu zahăr adăugat. O alternativă mai bună și mai sănătoasă este iaurtul cu grăsime integrală (consumat cu moderație).

De asemenea, etichetele cu liste lungi de ingrediente includ, de obicei, ingrediente create în laborator (cum spuneam – manualul de chimie). Acestea au denumiri complexe și pot avea 20-25 de litere. O serie de sucuri ‘sănătoase’ sau produse de sucuri naturale ar putea avea ingrediente precum Benzoat de potasiu sau Acid fosforic (dacă te întrebi ce sunt – conservanți care s-au dovedit că pot irita buzele, limba, gâtul, plămânii și stomacul).

Dacă am amintit mai sus de ceaiul Kombucha cu numeroase beneficii, uită-te să alegi varianta nefiltrată cu ingrediente simple și naturale: cultură de kombucha, ceai negru/verde, zahăr și plante sau fructe reale pentru aromatizare (și ATÂT).

Consumă alimente vii

Aici vorbim de alimentele fermentate care stimulează bacteriile sănătoase (probiotice) din intestinele noastre și care îmbunătățesc digestia și susțin imunitatea.

Atunci când consumi alimente fermentate, mănânci ingrediente de înaltă calitate care au transformat nutrienții din sursa originală de hrană pentru a oferi acum beneficii suplimentare.

Acestea sunt chefirul, muraturile sau ceaiul kombucha. Alimentele vii sunt sensibile și trebuie păstrate proaspete. Alte alimente „sănătoase” care sunt stabile la raft adaugă conservanți pentru a se păstra săptămâni sau chiar ani, ceea ce ridică întrebarea: cât de sănătoase pot fi cu adevărat aceste produse?

Alimentele vii nu sunt supraprocesate sau rafinate; ele continuă să producă nutrienți care susțin sănătatea și starea de bine și după ambalare și trebuie păstrate la frigider ca orice alt aliment proaspăt.

În mod similar, probioticele din alimentele vii sunt mai sănătoase decât cele din capsule sau din băuturile nefermentate, care folosesc probiotice inactive. Microbii vii sunt esențiali pentru a vă susține sistemul imunitar, digestiv și chiar cognitiv.

În concluzie

Etichetele BIO sau magazinele naturiste nu reprezintă o garanție a produselor pe care le găsești la raft. Citește eticheta cu grijă, alege alimente vii și compune-ți farfurii cât mai colorate cu ajutorul legumelor și fructelor. Alege produse care se păstrează la rece, nepasteurizate și nefiltrate pentru conservarea beneficiilor.

Și nu în ultimul rând – numără beneficiile și nutrienții din mâncarea ta în loc să numeri caloriile și să consumi aditivi și conservanți.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here