Trovanţii, pietrele care cresc, se mișcă și vorbesc

1

Vă amintiţi de pietrele vorbitoare din desenul animat Frozen sau de uriașii din piatră din “Poveste fără sfȃrșit”? Originea acestor personaje se găsește ȋn trovanţi, formaţiuni geologice ȋntȃlnite și la noi ȋn ţară.

Bolovanii misterioși sunt de fapt niste formaţiuni geologice ce se formează pe dealuri nisipoase. Au diametru ȋntre 2,5 cm-10 m și suprafaţă netedă. Pot fi sferice, discoidale, cilindrice, eliptice sau pot avea aspectul cifrei opt. În Romȃnia, au fost descrise și denumite de profesorul  Gheorghe Murgoci, ȋn lucrarea “Terţiarul din Oltenia, 1907”.

Se formează prin cimentări locale ȋn masa nisipurilor ce le conţin. Se ȋntȃlnesc ȋn mai multe locuri de la noi din ţară, la Chiojdu, judetul Prahova, la Ulmet, ȋn judeţul Buzău, pe Dealul Feleacului, judeţul Cluj, lȃngă Sibiu, pe dealul Cașolţ, ȋn Călărași, etc.

La Costești, judeţul Vȃlcea, a fost amenajat chiar un muzeu ȋn care pot fi vizitaţi. Rezervaţia are 1,1 ha și este aministrată de Asociaţia Kogayon.

Trovanţii de la Costești s-au format ȋn Miocenul superior prin depunerea nisipului adus de rȃuri ȋn delta ce exista ȋn acea zonă. Peste nisip, s-au depus sedimente precum carbonaţi care au presat straturile de nisp, apa scurgȃndu-se prin golurile rămase ȋntre particule. Depunerea unei cantităţi suficiente de carbonaţi ȋntre nisipuri a dus la formarea unei gresii.

Bolovanii cu aspect inedit cresc din centru spre periferie, cu o rată de 4-5 cm ȋn circa 1000 de ani. Cu cȃt formaţiunea este mai mare, cu atȃt “crește” mai ȋncet.

Cum cresc, se mișcă și vorbesc trovanţii?

În timpul ploilor torenţiale, cristalele de carbonat de calciu reacţionează cu apa, reacţia generȃnd creșterea presiunii ȋn interiorul formaţiunii ceea ce determină mărirea volumului. Această reacţie este responsabilă și pentru „șoaptele” pietrelor. Ceea ce se aude de fapt, este un sfȃrȃit datorat interacţiunii dintre carbonatul de calciu și apă.

Se spune și că trovanţii ȋși schimbă locul. Aceasta se poate ȋntȃmpla datorită pierderii nisipului din zona de contact cu solul sau cu alte pietre.

Surse foto: www.ordonews.ro, Pinterest, www.charismaticplanet.com

un comentariu

  1. […] Vă amintiţi de pietrele vorbitoare din desenul animat Frozen sau de uriașii din piatră din “Poveste fără sfȃrșit”? Originea acestor personaje se găsește ȋn trovanţi, formaţiuni geologice ȋntȃlnite și la noi ȋn ţară. Bolovanii misterioși sunt de fapt niste formaţiuni geologice ce se formează pe… Cititi mai multe aici: Trovanţii, pietrele care cresc, se mișcă și vorbesc […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here