Guvernul României pregăteşte noi programe pentru construcţia de locuinţe, investiţii care depăşesc o jumătate de miliard de euro. Astfel, ANL va construi 15.000 de locuinţe în următorii ani.
România urmează să ia un împrumut de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene. Statul va veni şi el cu diferenţa de până la 250 de milioane de euro, bani destinaţi pentru construcţia a 7.000 de noi locuinţe în toată ţara, în următorii cinci ani. Apartamentele se vor da spre închiriere.
De aceste locuinţe vor beneficia tinerii cu vârsta de până la 35 de ani, la data depunerii cererii, angajaţi care reprezintă un grup social important pentru ţară din perspectiva dezvoltării economice sustenabile. Beneficiarii vor avea posibilitatea de a cumpăra ulterior locuinţa, la un preţ accesibil.
Proiectul autorităţilor vizează să rezolve problemele locative ale specialiştilor din diverse domenii, cum ar fi cadrele didactice şi medicii (care sunt lideri de opinie în comunităţile lor), deoarece numărul insuficient de specialişti (mai ales în unităţile administrativ-teritoriale mai mici) este determinat şi de lipsa locuinţelor disponibile.
Pe lângă acest proiect, ANL va mai construi, tot în următorii cinci ani, şi 6.500 de locuinţe de serviciu pentru bugetari. Investiţia se ridică la aproape 300 de milioane de euro. Ministerul Apărării Naţionale are nevoie de locuinţe de serviciu pentru cadrele militare şi plăteşte anual peste 30 de milioane de euro doar pentru a acoperi nevoile de locuire ale angajaţilor. Astfel, Ministerul spune că are nevoie de circa 15.000 de locuinţe în 53 de localităţi din ţară. Locuinţele de serviciu vor avea suprafeţe de 81 de metri pătraţi şi se vor construi cu 500 de euro pe metru pătrat.
Acest program va fi demarat prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, pe baza propunerilor venite de la primăriile locale. Blocurile se vor construi pe terenurile statului, care vor fi puse la dispoziţia ANL. În acest program vor putea fi incluse şi construcţiile aflate în diverse stadii de execuţie, dar şi cele finalizate şi neexploatate.
Banii pentru acest program vor fi alocaţi de la bugetul statului, dar şi din bugetele primăriilor sau din credite interne şi externe. Doar angajaţii care solicită locuinţe le vor fi repartizate apartamentele. Perioada de închiriere se va stipula în contract, iar chiriaşul are obligaţia să predea locuinţa în termen de 30 de zile de la data la care încetează activitatea în localitatea respectivă.