Cum alegi un lichior de calitate? 3 criterii de care sa ții cont

1

Lichiorul este o băutură distilată, având ca principale caracteristici gustul și aroma foarte plăcute. Aceste caracteristici sunt date de fructele, condimentele și ierburile aromatice lăsate la macerat în alcool. De altfel, orice parte a unei plante poate fi folosită pentru prepararea unui lichior, alte ingrediente frecvent utilizate fiind frunzele, rădăcinile, sâmburii, semințele sau florile. Evident că nu orice plantă poate fi folosită pentru a obține un lichior de calitate, însă lista este una destul de lungă.

Nu este de ajuns ca un lichior să fie dulce si aromat pentru a fi considerat o băutură de calitate, iar în cele ce urmează îți prezentăm principalele criterii de evaluare.

Brandul

Lichiorul este o butură veche de peste 700 de ani, timp suficient pentru ca pe piață să se impună câteva branduri cu tradiție. Astfel, branduri de lichior precum Baileys sau Disaronno sunt cunoscute de ani buni în întreaga lume și reprezintă deja o garanție a calității.

Nu este de ajuns să vezi un astfel de brand înscris pe etichetă, ci trebuie să verifici dacă băutura este într-adevăr una originală. Fiind atât de cunoscute, lichiorurile cu denumiri celebre sunt cel mai des contrafăcute, însă există o serie de indicii care te pot ajuta să faci ușor diferența între un lichior bun original și unul fals.

Tăria alcoolică

Lichiorurile sunt considerate în general băuturi slabe, însă nu despre toate se poate spune același lucru. E adevărat că tăria nu se simte la fel de pregnant ca la vodcă datorită gustului și aromei pronunțate, însă unele sortimente pot ajunge și la o concentrație alcoolică de 45%.

Lichiorurile slabe au o tărie alcoolică între 20 și 25 de grade și pot fi consumate ca aperitiv sau la desert, fiind dulci și aromate. De asemenea pot fi adăugate ca ingredient în diferite cocktailuri, pentru a le da gust și culoare.

Lichiorurile tari se consumă cu moderație, fiind „înșelătoare” prin prisma gustului si aromei. Aceste calități te pot tenta să bei mai mult, însă alcoolul își va face rapid efectul.

Se țin la gheață și se consumă în cantități mici, putând fi adăugate și în ceai sau cafea. Nu în ultimul rând și aceste lichioruri constituie un ingredient de bază pentru cocktailurile ceva mai tari.

Gustul și aroma

Deși lichiorurile sunt cunoscute ca băuturi dulci, intensitatea acestui gust diferă de la o băutură la alta. Există o categorie de lichioruri un gust mai mult sau mai puțin amar, iar cel mai cunoscut exemplu este Amaretto, a cărui denumire spune totul. Lichiorurile din această gamă se consumă ca aperitiv, iar dacă nu suporți gustul amar, poți adăuga o picătură în ceai sau cafea, doar pentru aromă.

Lichiorurile cremoase sunt de obicei și cele mai dulci, fiind vorba de băuturi cu aromă de ciocolată, vanilie caramel sau cafea. Sunt ideale pentru desert și au un conținut scăzut de alcool.

În ceea ce privește aroma, ai la dispoziție o gamă extrem de variată de lichioruri de calitate. Cele mai populare sunt lichiorurile cu arome fructate cum ar fi cele de căpșune, cireșe, banane, portocale, banane, mango și alte fructe exotice. De asemenea, lichiorul de nuci verzi este o altă băutură extrem de apreciată.

Totodată, există o serie de lichioruri a căror aromă este dată de diferite ierburi aromatice și condimente, care nu sunt cu nimic mai prejos decât cele cu arome fructate.

Pentru a te bucura din plin de calitățile unui lichior de calitate acesta trebuie servit rece, în pahare speciale. Se consumă în cantități mici, iar dacă aroma sau gustul  ți se par prea puternice, poți adăuga în pahar un cub de gheață sau poți combina lichiorul cu o altă băutură.

un comentariu

  1. […] Lichiorul este o băutură distilată, având ca principale caracteristici gustul și aroma foarte plăcute. Aceste caracteristici sunt date de fructele, condimentele și ierburile aromatice lăsate la macerat în alcool. De altfel, orice parte a unei plante poate fi folosită pentru prepararea unui lichior, alte ingrediente… Cititi mai multe aici:  Cum alegi un lichior de calitate? 3 criterii de care sa ții cont […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here