Ce sunt bolile autoimune și care sunt principalele simptome ale acestora?

0

Bolile autoimune sunt acele afecțiuni caracterizate prin atacul eronat al celulelor corpului de către propriul sistem imunitar.

În mod normal, sistemul imunitar al corpului protejează organismul de bacterii, virusuri și alți patogeni prin trimiterea unor celule specifice pentru a le distruge. În cazul bolilor autoimune însă, sistemul imunitar nu poate face diferența dintre patogeni externi și propriile țesuturi, ceea ce duce astfel la atacul greșit al anumitor celule sănătoase din corp.

Deoarece există numeroase afecțiuni autoimune, semnele și simptomele asociate cu aceste boli depind de organul afectat și de severitatea problemei. Pentru ca tu să ai o înțelegere mai bună despre bolile autoimune și simptomele lor principale, în continuarea acestui articol vom menționa câteva dintre cele mai des întâlnite probleme de acest tip.

4 boli autoimune și principalele simptome ale acestora

Având în vedere că sistemul imunitar poate ataca orice tip de celulă din organism, afecțiunile autoimune pot include probleme legate de articulații, piele, producerea anumitor hormoni și așa mai departe. Cele mai cunoscute boli autoimune includ:

Diabetul zaharat de tip 1

În cazul diabetului zaharat de tip 1, sistemul imunitar atacă și distruge celulele producătoare de insulină ale pancreasului, fapt care duce la incapacitatea corpului de a gestiona corespunzător glucoza din sânge.

Deoarece glucoza obținută din alimentație nu poate fi introdusă în celule (din cauza lipsei de insulină), aceasta se acumulează în cantități mari în sânge, ceea ce poate duce la probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Simptomele principale ale acestei boli autoimune includ:

  • sete excesivă;
  • tulburări de vedere;
  • urinare frecventă;
  • stare de oboseală.

Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune autoimună, caracterizată prin atacul eronat al articulațiilor din corp, ceea ce duce în cele din urmă la apariția inflamației, a durerii, a rigidității și la reducerea razei de mișcare.

Leziunile articulare cauzate de această boală tind să fie prezente în ambele părți ale corpului, ceea ce înseamnă că articulațiile din fiecare membru pot fi afectate în același timp (încheietură, genunchi, cot etc).

Semnele și simptomele principale ale acestei afecțiuni autoimune includ:

  • durere și rigiditate în cel puțin o articulație din corp;
  • pierderea funcționalității articulației sau deformarea acesteia;
  • febră;
  • scăderea apetitului.

Dacă dorești să afli mai multe informații despre poliartrita reumatoidă, atunci poți intra aici pentru o descriere completă a acestei afecțiuni.

Psoriazisul

Psoriazisul pare a fi la prima vedere doar o problemă de piele, însă afecțiunea este cauzată de atacul celulelor cutanate de către propriul sistem imunitar, ceea ce duce la apariția inflamației și la creșterea prea rapidă a celulelor adiționale.

Din cauza acțiunilor de mai sus, aspectul pielii poate fi unul solzos și argintiu, care poate prezenta stare de mâncărime și chiar durere în unele cazuri. Zonele în care psoriazisul apare cel mai des includ scalpul, genunchii, coatele și trunchiul.

Alte simptome ale psoriazisului includ erupții care pot avea diferite nuanțe de gri, roz sau argintiu, piele uscată care poate sângera, senzație de arsură la nivelul pielii solzoase etc.

Boala inflamatorie intestinală

Această afecțiune autoimună apare atunci când sistemul imunitar atacă mucoasa intestinală, cauzând astfel inflamarea acesteia și apariția anumitor simptome, cum ar fi:

  • diaree;
  • leziuni sau ulcerații care pot duce la apariția scaunelor cu sânge;
  • crampe și dureri abdominale;
  • anemie etc.

De obicei, termenul de „boala inflamatorie intestinală” este folosit pentru a descrie două afecțiuni specifice și anume:

  • Boala Crohn – o afecțiune care poate fi prezentă la orice vârstă, simptomele începând de obicei în copilărie;
  • Colita Ulcerativă – boală caracterizată prin inflamarea colonului și a rectului.

Toate aceste boli și multe altele fac parte din categoria afecțiunilor autoimune. Dacă ești de părere că prezinți anumite simptome asociate cu aceste boli (dureri articulare, rigiditate, scaune cu sânge etc), atunci programează-te la cea mai apropiată clinică pentru o consultație specializată.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here