Cum să fii mai productiv în viața de zi cu zi

0

Când rutina personală se amestecă cu cea profesională, timpul este insuficient și performanța noastră scade. Acest lucru se datorează productivității scăzute din cauza lipsei de organizare și imposibilității de a rezolva toate problemele avute.

Este dificil să profităm de timpul avut, iar de multe ori alegem să amânăm sarcinile până când le terminăm în ultimul moment, cu sentimentul că nu am progresat. Ideal ar fi să fii 100% concentrat și devii mai eficient pe zi ce trece, astfel vei investi mai puțin timp.

Iată, așadar, top 5 sfaturi despre cum să fii mai productiv în viața de zi cu zi:

 

  1. Trezește-te devreme

Deși pentru majoritatea dintre noi trezitul devreme este dificil, este mai bine să desfășurăm anumite activități dimineața, când nivelul nostru de concentrare este mai ridicat. Dormind suficient vei avea energia necesară pentru a face ce-ți propui. De asemenea, cu cât te trezești mai devreme, cu atât poți profita mai mult de fiecare oră din zi.

Conform studiilor realizate, creierul se comportă mai bine dimineața și este indicat să îl pregătești pentru acțiune imediat ce te trezești. Poate fi ceva foarte simplu care te relaxează înainte de sarcinile importante: exerciții fizice, 15 minute de meditație, cititul unei cărți, printre altele.

 

  1. Fă liste

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face la sfârșitul zilei, este să verifici pentru ultima dată lista cu ce ai de făcut în ziua următoare. Dacă îi vei crea o listă bine organizată, îți vei relaxa memoria și nu-ți va fi greu să-ți amintești sarcinile viitoare.

Lista te va ajuta să-ți faci o idee cu ceea ce ai de făcut. Fă liste zilnice, săptămânale și lunare cu obiective și sarcini. Separă-le pe mai multe coloane în funcție de viața profesională, familie, activități recreative etc.

Petrece între 20 și 40 de minute în fiecare zi pentru a-ți defini obiectivele, prioritiza problemele importante pe care trebuie să le finalizezi la sfârșitul zilei. Listele te pot ajuta, de asemenea, să împarți sarcinile în funcție de dificultatea lor.

3.Pauzele sunt importante

Majoritatea oamenilor fac marea greșeală de a nu considera pauzele drept o altă sarcină. Pe lista ta de activități, trebuie să incluzi pauze. Este epuizant să faci același lucru pentru o perioadă lungă de timp, așa că pentru a fi cât mai productiv posibil este esențial să ieși la plimbare și să uiți pentru o perioadă scurtă de ceea ce ai de făcut.

Pe lângă orele de somn și odihnă corporală, și odihna mentală este importantă. Poți alterna diferite sarcini pentru a avea impresia că fiecare zi este dinamică. De exemplu, răsfoiește ziarul câteva minute sau bea o cafea aproximativ 15 minute pentru a-ți limpezi mintea.

 

 

  1. Prioritizează sarcinile

Nu ai nevoie de o listă nesfârșită pentru a te simți productiv. De multe ori listele mai mici contribuie la o productivitate mai mare. Fii rezonabil și notează doar sarcinile pe care le poți îndeplini în timpul zilei.

Când îți faci lista întreabă-te: care este cel mai important lucru? când este termenul meu limită pentru fiecare? Dacă într-adevăr nu sunt lucruri urgente, taie-le de pe lista de lucruri de făcut în acea zi și mută-le pe lista de sarcini pentru săptămâna sau luna ce urmează.

Începe prin a prioritiza o activitate pentru fiecare zi și împarte-o în sarcini mici. De asemenea, este bine să o împarți în funcție de dificultate, pe trei niveluri: ușoară, moderată și dificilă.

 

  1. Măsoară-ți timpul

Stabilește timpul pe care îl vei dedica fiecărei sarcini, dar abordează-l întotdeauna din două unghiuri:

  1. Timpul necesar pentru o sarcină;
  2. Timpul pe care ți l-ar lua o sarcină în cazul în care ceva nu merge bine (dificultăți neprevăzute, întreruperi probabile etc.).

Timpul pe care îl calculezi ar trebui să fie undeva între 1 și 2 ore. Îți recomandăm să-ți organizezi ziua în perioade scurte (maximum 1 oră), deoarece s-a demonstrat că sporește concentrarea.

Reține! Procrastinarea (amânarea fără rost a sarcinilor) nu este indicată, deoarece îți îngreunează viață inutil. Dacă ai început să creezi ceva frumos folosind tehnica quilling, nu amâna ce-ai început. Spor la treabă!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here