Grădina şi grădinăritul urban

Urban gardening este o nouă tendință prin care se dorește să readucă natura în orașe

1
grădini de dimensiuni mici între blocurile din oraşe
grădini de dimensiuni mici între blocurile din oraşe

În centrele urbane, casele rareori au o curte mare pentru a crea o zonă de agrement sau o grădină. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că activitatea din grădină este destresantă și îi ajută pe oameni chiar să se odihnească. Acesta este motivul pentru care astăzi grădina servește ca spațiu de locuit extins. În plus, o grădină urbană ilustrează modul în care aceste amenajări îmbunătăţesc confortul termic al casei, calitatea întregii reședințe şi, mai mult, îi aduce plusvaloare.

O grădină urbană se poate amenaja prin mijloace speciale pentru spaţiile mici
O grădină urbană se poate amenaja prin mijloace speciale pentru spaţiile mici

Problema s-a pus şi mai acut în timpul pandemiei când izolaţi în case, oamenii locuind la oraş au simţit şi mai mult nevoia să aibă un loc în afara casei unde să se relaxeze în natură şi eventual să facă activităţi de grădinăriz.

Grădina interioară sau, cum se mai numeşte, grădina urbană sau citadină, devine din ce în ce mai populară mai ales în rândul locuitorilor de la oraș.

Cum se amenajează o grădină urbană

Tendinţa de personalizare şi individualizare se aplică şi în cazul grădinii urbane. Aceasta poate fi astfel amenajată în funcție de preferințele personale. Indiferent de mărimea suprafeţei, este posibil să fii îndrăzneț și să aduci diferite elemente: să amesteci vegetaţia cu pietre și apă, mobilier care iese în evidență, să valorifici  lemnul și alte tonuri naturale, etc.

Piese de mobilier şi acceorii pentru amenajarea unei grădini urbane
Piese de mobilier şi acceorii pentru amenajarea unei grădini urbane

Mobilierul şi accesoriile pentru grădina urbană se caracterizează prin liniaritate şi dimensiuni reduse. Iar multe au un aspect extrem de minimalist. Cadrele pentru mese, scaune și șezlongurile de grădină transmit un aer de lejeritate. Luxul poate fi şi el prezent, multe soluţii propuse fiind încadrate în acestă categorie. Ansamblurile de mobilier de living precum şi accesoriile, cum sunt pernele, covoarele sau felinarele, oferă deasemenea o atmosferă cozy în grădina urbană.

Piese de mobilier şi acceorii pentru amenajarea unei grădini urbane
Piese de mobilier şi acceorii pentru amenajarea unei grădini urbane

Cu noile serii de mobilier și module se pot face combinații multiple inclusiv pe spaţii mici. Sistemele de masă și canapele configurabile pot fi adaptate în funcție de diferite nevoi. Luxul poate fi şi el prezent, multe soluţii propuse fiind încadrate în acestă categorie. Culorile strălucitoare care îmbunătățesc nuanțele clasice în aer liber, precum gri și maro, adaugă o notă casual. Iluminatul, ca şi în cazul grădinii de dimensiuni mari este deosebit de important. Şemineele în aer liber de dimensiuni mici sau piesele de mobilier cubic asigură un sentiment autentic de grădină.

Cum se poate mări o grădină urbană

Dacă spaţiul este mic şi delimitat de pereţi, puteţi să mergeţi cu amenajarea pe verticală. Există ghivece şi rafturi speciale în acest sens. Sunt deasemenea mai multe idei şi soluţii pentru realizarea senzaţiei de mărire a spaţiilor mici şi în cazul grădinilor.

O fereastră falsă poate asigura senzaţia de mărire a unei grădini urbane
O fereastră falsă poate asigura senzaţia de mărire a unei grădini urbane

Cea mai buna solutie este să apelezi la un numar mic de plante, dar cu impact maxim. Cu alte cuvinte, alege soiuri de plante şi flori cu frunze mari şi care se dezvoltă foarte bine în semi-umbră. Ai grijă ca, în timp, grădina să nu devină supraîncărcată cu plante. Nu te rezuma doar la corpuri de iluminat de sol, ci foloseşte şi alte tipuri de iluminat. De exemplu, corpuri fixate pe ziduri care emit spoturi luminoase în jos şi în sus.În sfârşit, utilizează oglinzi sau uşi false care vor da senzaţia unui spaţiu mai mare.

O oglindă sau un desen pe zid poate realiza o "mărire" a gr[dinii urbane
O oglindă sau un desen pe zid poate realiza o „mărire” a gr[dinii urbane
O pictură pe peretele grădinii, de exemplu desenul unei poteci, poate crea deasemenea impresia că grădina se prelungeşte în acest fel iar spaţiul devine mai mare.

Amenajarea pe verticală şi grădinăritul natural

Ghivecele pentru plante, miniserele și rafturile cu ierburi adaugă o undă de verde proaspătă locuinţei. Partea bună este deci că nu este nevoie să ai o grădină. Poţi pur şi simplu să practici urban gardening chiar şi pe balcon, pe terasă sau chiar la interior.

Aranjarea ghivecelor pe verticală poate fi o soluţie pentru amenajarea unei grădini urbane
Aranjarea ghivecelor pe verticală poate fi o soluţie pentru amenajarea unei grădini urbane

Grădinăritul natural este îşi el în trend. Specialiştii recomandă folosirea de soluri și îngrășăminte din materii prime locale, grătarul de unică folosinţă din materiale naturale și biodegradabile (bambus, ratan și piatra de lavă), acoperiri în grădina outdoor din materiale organice, protecția plantelor prietenoase cu albinele, precum şi ghivece bio-degradabile.

Dacă iubești plantele poţi cultiva fructele și legumele în, ghivecele originale pentru flori și materialele textile cu motive tropicale. Astfel poţi, transforma  balconul sau terasa într-un loc de relaxare verde și natural.

un comentariu

  1. […] În centrele urbane, casele rareori au o curte mare pentru a crea o zonă de agrement sau o grădină. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că activitatea din grădină este destresantă și îi ajută pe oameni chiar să se odihnească. Acesta este motivul pentru… Cititi mai multe aici: Grădina şi grădinăritul urban […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here