Cum să scrii un CV fără experiență de muncă

1

Un CV bine scris poate face diferența între o angajare de succes și o lipsă totală de interes din partea angajatorului. Consultanții Jooble te ajută să îți faci un CV profesionist și să fii chemat la interviuri

Pregătirea CV-ului este un pas extrem de important pentru startul carierei și din acest motiv trebuie să incluzi toate calitățile și cunoștințele pe care le posezi, pentru ca viitorul angajator să fie convins că ești cel mai potrivit candidat. Chiar dacă nu ai o experiență substanțială de muncă, un CV bine redactat poate să asigure o primă impresie pozitivă pentru cei care recrutează angajați.

Mai mult decât atât, există foarte multe joburi pentru care nu ai nevoie de experiență anterioară. De exemplu, o simplă căutare de joburi ne arată că mai mult de jumătate din disponibilul actual de peste 4.000 de locuri de muncă în Timișoara sunt joburi entry-level, fără cerințe speciale în privința experienței de muncă. Ne-am consultat cu specialiștii de la agregatorul de joburi Jooble, ca să îți prezentăm câteva sfaturi pentru a pregăti un CV profesionist pentru primul tău job.

Educația este cheia succesului

Pentru că încă nu ai reușit să obții experiență de muncă, capitolul despre Educație reprezintă punctul tău forte. Pe lângă educația de bază, este foarte important să incluzi toate cursurile și training-urile opționale, activitățile extra-curriculare la care ai participat, dar și toate diplomele și certificatele obținute.

Voluntariat

Dacă ai participat la activități de voluntariat, acest aspect ar putea reprezenta un mare avantaj și trebuie să îl incluzi în categoria Experiență. Acest capitol trebuie să fie cât mai detaliat posibil, să conțină atribuțiile și responsabilitățile pe care le-ai avut pe parcursul activităților de voluntariat, precum și scopurile sociale pe care le au organizațiile pentru care ai lucrat, dar și impactul pe care l-au avut acțiunile tale.

Limbi Străine

Cunoașterea limbilor străine este un atu indiscutabil, pe care trebuie să îl subliniezi neapărat în CV-ul tău. Faptul că posezi mai multe limbi, chiar și la nivel de bază sau conversațional, îl poate determina pe viitorul tău angajator să îți dea o șansă în plus.

Folosește un model de CV profesionist

Pentru că CV-ul este oglinda candidatului, îți recomandăm să folosești modele de CV-uri din surse de încredere. Există foarte multe template-uri gratuite, pe care le poți accesa printr-o simplă căutare pe Google. În spiritul filozofiei “less is more”, este de dorit să alegi un template minimalist, clasic și lizibil.

Abilități și talente

Folosește CV-ul pentru a îi prezenta viitorului tău angajator abilitățile și talentele tale. Exemple de abilități:

  • Abilitate de analiză
  • Abilitate de comunicare
  • Abilitate de a lucra în echipă
  • Abilitate de organizare
  • Abilitate de lider

Chiar dacă par mai puțin importante pentru activitatea ta profesională, talentele și hobby-urile pe care le ai pot provoca un interes neașteptat din partea celor care te recrutează. Mai mult decât atât, este posibil că unele dintre interesele tale se combină perfect cu poziția socială a companiei sau cu activitățile de PR ale acesteia.

Scrisoarea de intenție

Lipsa de experiență din CV poate fi completată cu o scrisoare de intenție, unde poți să îi expui viitorului tău angajator dorința de a face parte din echipă, precum și argumentele prin care confirmi că ești cel mai potrivit angajat pentru acest job. Încearcă să nu repeți informațiile deja prezentate în CV. Scrisoarea de intenție reprezintă un contact direct cu viitorul tău angajator și trebuie să folosești această oportunitate pentru o descriere mai personală a candidaturii tale.

În concluzie, atunci când îți pregătești CV-ul, fii direct, concis și sigur pe tine. Corectează-ți CV-ul de greșeli gramaticale sau de tipar. CV-ul este un document formal, care trebuie completat cu atenție, atât din punct de vedere al structurii, cât și al conținutului.

Redactarea unui CV este pasul primordial în obținerea unui job, și anume din acest motiv, ai grijă să nu exagerezi în unele aspecte cu scopul de a crea impresii pozitive viitorului angajator. Fii sincer și nu uita să îți pui în evidență toate calitățile pe care le ai. Deși nu îți poate garanta succesul din prima încercare, un CV profesionist îți dublează șansele să fii invitat la interviuri.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here