Hidroforul, dispozitiv deosebit de util într-o gospodărie

0

Gospodăriile din România se aliniază la trendul global, în care domeniile rurale sunt exploatate la maximum pentru sănătatea familiei. Părinții și bunicii știu cât de bine este să le ofere copiilor și nepoților o alimentație sănătoasă, pe baza produselor obținute din propria curte sau grădină. De aceea, din ce în ce mai mulți aleg să înființeze un solar în grădină sau să crească animale și păsări pe care le hrănesc natural.

Unii gospodari întâmpină însă dificultatea de a nu avea apa curentă necesară pentru creșterea plantelor și animalelor, iar scoaterea apei din puț cu găleata reprezintă o metodă rudimentară, care implică timp și efort. Pentru aceste situații, o pompă hidrofor apă este o soluție eficientă de a extrage apa din puțuri și fântâni și a o folosi în casă sau în activitățile agricole.

În acest articol va fi prezentat modul în care un hidrofor cu pompă poate fi integrat într-o gospodărie vastă, pentru a asigura o gestionare optimă a resurselor de apă.

Cum funcționează un hidrofor apă?

Hidroforul este un dispozitiv utilizat pentru a pompa și a distribui apa într-un sistem. Funcționarea sa implică mai multe componente și procese și poate varia în funcție de tipul hidroforului. În general, principiul de funcționare, la hidrofoare, cuprinde câțiva pași:

  • Aspirarea apei – acest proces începe când hidroforul este pornit. Pompa sa aspiră apa din puț, fântână sau dintr-un rezervor, printr-un tub de aspirație sau o conductă conectată la sursa de apă;
  • Pomparea apei – după ce apa este aspirată, pompa hidroforului începe să funcționeze pentru a pompa apa într-un vas de presiune sau într-un rezervor de acumulare. Pompa unui hidrofor este acționată de un motor electric sau un alt tip de motor pentru a crea un nivel specific de presiune, necesar pentru a deplasa apa în sistem și a o ridica la nivelul dorit;
  • Acumularea apei și menținerea presiunii – apa ce a fost pompată în vas se acumulează și este menținută la o anumită presiune, care menține presiunea constantă în sistemul de alimentare cu apă. Din acest motiv, utilizatorii pot avea acces la apă, la presiunea necesară, în orice moment;
  • Controlarea și reglarea hidroforului – poți controla și regla funcționarea unui hidrofor în funcție de necesități, prin supapele de control, senzorii de presiune sau prin sistemele automatizate care monitorizează și ajustează automat procesele.

Puterea unui hidrofor destinat gospodăriilor complexe

În gospodăriile în care se practică agricultura, atât cea vegetală, cât și cea animală, necesitățile de apă pot fi destul de mari. În funcție de numărul și de talia animalelor, adăparea acestora poate implica o cantitate semnificativă de apă. De asemenea, plantele dintr-un solar sau de pe plantații necesită apă din abundență, mai ales în perioadele de creștere intensivă sau vara, când temperaturile sunt ridicate și există risc de secetă.

Pentru a satisface aceste necesități de apă, este nevoie de hidrofoare suficient de mari și de puternice pentru a asigura un flux constant și o presiune adecvată apei. Puterea unui hidrofor trebuie să fie proporțională cu volumul de apă necesar și cu nivelul dorit de presiune. Astfel, un hidrofor cu o putere de 750-1100W poate fi potrivit pentru aceste gospodării vaste.

Nu doar puterea unui hidrofor este importantă în acest caz, ci și capacitatea de stocare a apei, care poate varia la un hidrofor de la 20 la 50 de litri. Cu cât capacitatea vasului este mai mare, cu atât poate gestiona un volum mai mare de apă, de care este nevoie pentru sistemele de irigare dintr-un solar.

În oferta de hidrofoare de la Utilul poți găsi o gamă variată de echipamente utile în toate gospodăriile. De exemplu, hidroforul Everpower  JH8036, 800W, poate extrage apa de la o adâncime de până la 9 metri și are un debit de 46L/min. Vasul său este realizat din oțel și are o capacitate de 36 de litri, fiind suficient pentru necesitățile unei gospodării complexe.

Tot în acest tip de gospodării este recomandat și  hidroforul Gronnhage, 1100W, cu vas de 50 de litri. Acesta este un hidrofor silențios și cu un excelent randament hidraulic. Hidroforul permite o adâncime de aspirație de maximum 8 metri și o înălțime de pompare de 48 de metri.

Întreținerea unui hidrofor

Întreținerea corespunzătoare a tuturor echipamentelor utilizate într-o gospodărie garantează că acestea vor funcționa eficient și că își mențin utilitatea pe termen lung. În cazul unui hidrofor, întreținerea vizează curățarea sa și verificarea periodică a componentelor cheie.

De asemenea, în anumite regiuni, cum sunt cele cu apă dură, este necesară montarea unui filtru de particule și impurități, care protejează hidroforul și instalația împotriva deteriorării. Acest filtru nu lasă să intre particulele solide în apa aspirată. Impuritățile ar putea afecta turbina și pompa, provocând blocarea acestor componente.

Pe lângă montarea unui filtru, este necesară și verificarea periodică a acestuia. Menținând un filtru curat și perfect funcțional te asiguri că hidroforul este ferit de uzură. De asemenea, trebuie să verifici și turbina, o componentă esențială care pompează apa din sursa de apă către vasul de presiune sau rezervor.

Pe lângă verificările la filtru și turbină, întreținerea unui hidrofor mai implică și alte aspecte, cum ar fi verificarea și strângerea conexiunilor, verificarea nivelului de presiune și testarea funcționării generale a hidroforului.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here