Lufa, o plantă cu multe întrebuințări

0

Lufa sau buretele vegetal (Lufa cylindrica) este o plantă agăţătoare, anuală, din Familia Cucurbitaceae, familia castraveţilor, dovlecilor şi pepenilor.

Este originară din zona tropicală și subtropicală a Africii și Asiei. În prezent, se cultivă pe scară largă în Japonia, Brazilia, India, Filipine, China și SUA.

Fructul matur al lufei prezintă un sistem vascular fibros. Fibrele conțin 60% celuloză, 20 % hemiceluloză și 10% lignină.

Lufa se folosește ca burete cosmetic, în acest scop preferȃndu-se fructele cu dimensiuni între 15-40 cm, fără semințe și de culoarea gălbuie, uniformă şi pentru menaj, avȃnd capacitate mare de absorbție a apei și abrazivitate redusă. Prin tăierea şi coaserea bucăţilor de fruct, se confecţionează izolații, filtre de apă pentru metale grele (nichel, plumb, cupru), rețele de fixare pentru plante, alge, bacterii și drojdii, dar și saltele, sandale, pălării şi preşuri. Este un produs biodegradabil și non-toxic.

Atenție! Fructele varietăților sălbatice sunt toxice și se folosesc în zona tropicală, pentru extragerea unor otrăvuri.

Fructul proaspăt are formă cilindrică, culoare verde, e puternic brăzdat și este comestibil. Conține substanțe precum acid ascorbic, carotenoizi, fenoli, clorofilă, acid oleanolic. Ca urmare, se folosește în medicina tradițională avȃnd efecte anti-inflamatorii, antitermice și stimulatoare ale sistemului imunitar. Frunzele se utilizează la tratarea rănilor și a abceselor.

Din semințe se obține un ulei folosit în industria săpunurilor. Resturile rezultate după extragerea uleiului se folosesc la fertilizarea solurilor fiind bogate în azot și fosfor.

Vezi si: https://agroteca.ro/akebia-sau-vita-de-ciocolata-planta-adusa-europa-de-celebrul-spion-scotian-robert-fortune/

Lufa- ȋngrijire

Lufa se ȋnmulţeşte prin seminţe care se pot semăna din februarie până ȋn iunie, la distanță de 1 m unele de celelalte.

Se recomandă plantarea pe soluri uşoare, umede, dar bine drenate, cu pH de 5,5-6,5. Dacă apa bălteşte pe sol, planta va muri. O soluţie utilă o reprezintă folosirea unui sistem de irigare prin picurare. Temperatura ideală este de 23-27 grade Celsius, dar poate suporta şi temperaturi mai ridicate.

Fiind o plantă căţărătoare are nevoie de susținere, astfel încȃt se recomandă plantarea lȃngă spaliere.

Se pot obține pȃnă la 20-25 fructe pe o tulpină. Cele pentru consum se recoltează la 2 luni de la plantare, iar cele pentru utilizare cosmetică sau industrială la 3-4 luni de la plantare, în momentul cȃnd încep să se îngălbenească.

In Japonia, țară care exportă fructe uscate de calitate superioară, producția este în medie de 62 mii fructe /ha, fiecare plantă avȃnd numai 5-6 fructe.

Sursa foto: https://www.lupinegardens.net/

 

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here