Mario Avram: oamenii nu înțeleg faptul că angajează un arhitect sau designer să-i ajute, nu să-i spună ceea ce să facă

1

Activitatea unui arhitect este de multe ori complet diferită de ceea ce își închipuie oamenii. Arhitectul Mario Avram ne-a destăinuit câteva dintre ”secretele” meseriei.

 

Reporter: Ce credeţi că nu ştiu oamenii legat de activitatea unui arhitect/designer?

Mario Avram: Activitatea unui architect/designer, se bazează în primul rând pe talent, imaginație și o atenție deosebită la detalii. Pe lângă simt estetic și creație, ar trebui să stăpânească și cunoștințe tehnice, pentru a putea implementa proiectele. Deseori, oamenii nu înțeleg faptul că angajează un arhitect sau designer să-i ajute, nu să-i spună ceea ce să facă.

Reporter: Au început românii să înţeleagă necesitatea consultării unui arhitect peisagist?

Mario Avram: În mare parte, da. Așa cum s-a întâmplat acum 15-20 de ani cu proiectele de design interior, atunci când oamenii au înțeles beneficiile unui astfel de proiect, același lucru îl putem spune și despre proiectele peisagere de acum.
Reporter: Ce se poartă în acest sezon în materie de amenajarea grădinii?
Mario Avram: Cel mai des, oamenii pun în grădina tuia, ienupăr, conifere, magnolii şi arțari japonezi. Mai nou clienții caută plante rare și spectaculoase, care costă sute de lei, cum ar fi: CORNUS KOUSA Miky Way, PRUNUS SERRULATA ‘Kiku-shidare-zakura’ (cireș ornamental japonez atarnator) sau ARȚAR JAPONEZ ENKAN.


Reporter: Cât sunt dispuşi, în medie, clienţii să investească în amenajarea unei grădini moderne/ case?

Mario Avram: Clienții, sunt dispuși să inveseasca atât cât le permite bugetul. Într-o amenajare, fie că este de interior sau de exterior, complexitatea proiectului dictează și bugetul necesar implementării acestuia. Putem discuta de sume mai mici, până în 10000 euro, pentru proiecte mai mici sau sume mari de peste 50000 euro, pentru proiecte mai complexe.

Citește și: Cum să amenajezi spațiul de joacă pentru copii în locuința ta

Reporter: Există o reclamă în care oamenii sunt invitaţi să lase ”natură să facă ce vrea”, poate fi această o soluţie ?

Mario Avram: Când vorbim despre spații verzi, grădini publice sau private, nu putem lasă “natură să facă ce vrea”. Este chiar indicat că un specialist să intervină și să adapteze sau să amenajeze spațiul verde la necesitățile cotidiene. În schimb omul nu ar trebui să intervină când vorbim de suprafețe mari de vegetație , cum ar fi pădurile sau parcurile naturale.

Reporter: Cât de importante sunt micile amănunte în crearea unui tablou armonios?

Mario Avram: În această meserie, detaliile chiar fac diferența. Un proiect bine pus la punct, în care s-a ținut cont de “micile amunte”, este un proiect care cu siguranță nu va dezamăgi clientul.

Reporter: Care a fost cel mai extravagant proiect în care aţi fost implicat? Dar cel mai ”minimalist”?

Mario Avram: Nu pot da exemplu un anume proiect, fie el complex sau nu, tratez toate proiectele în egală măsură. Pentru mine, orice proiect este o provocare. La final, fiecare proiect finalizat, are o doză mai mică sau mai mare de extravaganță.


Reporter: Ce este de preferat, o casă scumpă amenajată după ureche sau o casă ieftină aranjată cu gust?

Mario Avram: O casă mică sau ieftină, amenajată cu gust, este mult mai valoroasă din punct de vedere estetic, în comparație cu o casă scumpă, amenajată după ureche. Valoarea unui spațiu sau a unei construcții, este dată de estetică și funcționalitatea acesteia, nu de valoarea obiectelor de mobilier sau a finisajele folosite în acel spațiu sau construcție.
Reporter: Există o culoare, un material de construcţii, pe care ar fi mai bine să le evităm?
Mario Avram: De multe ori și în cele mai multe cazuri, nici materialele, nici finisajele sau culorile folosite, atât în construcții cât și în proiectele de amenajare, nu costituie o problema. Problemele apar la execuție și la punerea lor în practică. Dacă nu există comunicare între beneficiar, arhitect și constructor nu mai contează ce materiale sau culorile folosim, pentru că sigur nu iese rezultatul dorit.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre experienţa din afară României?

Mario Avram: Pot spune că experiență avută în afară țării a fost benefică din punct de vedere profesional dar și plină de provocări. Unul din proiectele care mi-a rămas în minte, este cel din Zanzibar. Un proiect exotic în care am respectat arhitectură și tehnicile de execuție din acea zona a Africii. Cele mai mari provocări au fost barieră ligvistica, deoarece majoritatea oamenilor de acolo, nu sunt cunoscători de limba engleză și modul de lucru, la partea de execuție, a localnicilor.

Reporter: În ce ţară aţi dori să lucraţi pe termen lung?

Mario Avram: Consider că, România este într-o continuă creștere în acest domeniu al arhitecturii și al designului și se îndreaptă în direcția bună. Oamenii au deprins o educație în acest domeniu, drept urmare, doresc să lucrez și să evoluez pe plan profesional, în continuare în România. Orice colaborare peste hotarete este bine venită dar să nu fie ceva permanent sau pe termen lung.

Reporter: Pentru anul acest ce proiecte aveţi?

Mario Avram: Proiecte pe partea de residential, cum ar fi case sau proiecte de design interior sau exterior dar și proiecte în domeniul horeca: cramă, hotel, etc. În proporție de 20%-30% sunt proiecte peisagere.

Reporter: Mulțumesc pentru răspunsuri!

un comentariu

  1. […] Activitatea unui arhitect este de multe ori complet diferită de ceea ce își închipuie oamenii. Arhitectul Mario Avram ne-a destăinuit câteva dintre ”secretele” meseriei.   Reporter: Ce credeţi că nu ştiu oamenii legat de activitatea unui arhitect/designer? Mario Avram: Activitatea unui architect/designer, se bazează în… Cititi mai multe aici: Mario Avram: oamenii nu înțeleg faptul că angajează un arhitect sau designer să-i ajute, nu să… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here