Montare Acoperis Metalic – Greseli comune realizate de meseriasii fara experienta

1

Instalarea unui acoperis metalic este un proces complex care se desfasoara in mai multe etape si implica foarte multa atentie la detalii.

Omiterea anumitor etape, calitatea proasta a materialelor, lipsa experientei montatorilor – acestea sunt cele mai comune motive pentru care un acoperis nu performeaza.

Ce inseamna un acoperis compromis? Infiltratii, mucegai, rugina, durata de viata scazuta, afectarea integritatii cladirii…

Nu intotdeauna gasesti meseriasi calificati si experimentati in montarea acoperisurilor. Daca ii gasesti, nu ai garantia ca isi vor pune in practica expertiza.

Astfel, este bine sa cunosti provocarile specifice acoperisurilor cu tigla metalica si care sunt greselile pe care un meserias le-ar putea face atunci cand iti monteaza sau renoveaza acoperisul casei.

 Iata cateva din cele mai frecvente greseli realizate de meseriasi in procesul de instalare a unui acoperis metalic:

1. Masuratori inexacte. Masurarea corecta si precisa a lungimii si a pantei acoperisului sunt esentiale. Daca masuratorile sunt imprecise, va fi nevoie sa tai din anumite foi de tigla metalica. In plus, daca foaia de tigla nu este taiata cu un foarcefe special si apoi tratate marginile se favorizeza aparitia ruginei.

2. Inventar de instrumente incomplet sau necorespunzator. Stiai ca tigla metalica pentru acoperis se taie cu un foarfece special? Acesta asigura o taiere precisa, “curata” si faciliteaza lipirea straturilor de zinc de pe cele doua fete ale otelului, pentru o protectie de lunga durata impotriva ruginei.

In montarea acoperisului nu prea e loc de improvizatii. Meseriasii trebuie sa se asigure ca au la ei toate instrumentele necesare.

3. Montarea acoperisului pe sipca de lemn umeda. Tigla metalica se fixeaza pe sipca de lemn, care reprezinta stratul suport pentru invelitoare. Furnizorii de material lemnos nu livreaza intotdeauna o sipca de buna calitate. Daca sipca este depozitata necorespunzator, in spatii neventilate, exista pericolul ca umiditatea sa patrunda in lemn. Ce inseamna asta? Sipca putrezeste, rezistenta fixarii tiglei metalice pe casa scade.

Solutia pentru aceasta problema? Lemnul sa fie tratat cu un bait impotriva umiditatii si sistemul de invelitoare sa fie ventilat corespunzator. Mai multe detalii despre cum poti evita putrezirea sipcii de lemn de sub acoperis gasesti aici.

4. Elemente de fixare instalate prost. Suruburile autoforante cu saiba sunt special create pentru montajul panourilor de tigla metalica pe suport de lemn. Daca sunt stranse prea slab sau descentrate, faciliteaza aparitia scurgerilor.

Este esential ca in timpul instalarii sa fie verificata saiba pentru a fi siguri ca suruburile nu sunt stranse prea tare sau prea slab. Fiecare dispozitiv de fixare trebuie strans astfel incat saiba sa fie complet comprimata, fara a fi insa extinsa si vizibila, pentru ca acest lucru semnaleaza ca dispozitivul este prea strans. Elementele de fixare trebuie insurubate usor, fara a intampina rezistenta.

5. Lipsa sau neaplicarea corespunzatoare a materialelor de etansare.  Un aspect foarte important care nu trebuie sa fie trecut cu vederea este etansarea corespunzatoare la toate jonctiunile intre invelitoare si pereti, hornuri si alte elemente de constructie. Materialele de etansare impiedica apa si mizeria sa compromita acoperisul metalic. Daca sunt fixate necorespunzator, sunt uzate sau, in cel mai rau caz, lipsesc in totalitate, vor aparea infiltratii si scurgeri intre sistemul de acoperis si structura acestuia. Atentie! In caz de furtuni, pot fi provocate deteriorari ale unor sectiuni de acoperis.

6. Ferestre de mansarda montate gresit. Fereastra cu dubla articulatie este cea mai performanta solutie de a aduce lumina naturala si aerul curat in mansarda.

Cele mai des intalnite erori la montajul unei ferestre de mansarda sunt:

  • Izolarea defectuoasa a ferestrei de mansarda cu folie anticondens. Folia anticondens montata la acoperis va imbraca rama ferestrei, astfel incat sa nu existe posibilitatea aparitiei condensului pe rama.
  • Prinderea gresita a suportilor ferestrei  de mansarda pe caroiajul de sipci. Pentru prinderea ferestrelor de mansarda se folosesc suruburile speciale care sunt livrate odata cu fereastra.
  • Lipsa sau montajul prost al piesei care are rolul de a prelua si dirija in lateral condensul aparut pe acoperis (deasupra ferestrei de mansarda).
  • Fereastra de mansarda nu este montata in poloboc sau nu s-a facut alinierea verticala. In acest caz este posibil ca chederele ferestrei sa cedeze intr-un timp mult mai scurt decat ar fi normal.

7. Nu monta tigla metalica peste tabla faltuita veche. Ai instalat acum 20 de ani tabla faltuita pe acoperis si acum vrei sa renovezi acoperisul? In niciun caz sa nu montezi tigla metalica peste tabla veche! Ai crede ca economisesti, dar vei plati de 2-3 ori mai mult in scurt timp! Acoperisul nu se va mai ventila, va aparea condensul si structura de lemn va putrezi, plus ca s-ar putea sa te trezesti cu infiltratii in casa. Afla mai multe informatii aici.

Asadar, este important sa fii informat corect cu privire la toate aspectele legate de instalarea unui acoperis metalic. Inarmat cu informatiile corecte, te vei putea asigura ca acoperisul tau este instalat corect.

In al doilea rand, atunci cand „cantaresti” ofertele pentru montajul acoperisului metalic, nu fixa ca principal mijloc de departajare costul lucrarii (banii), ci experienta, portofoliul si garantiile oferite de contractor.

De multe ori, proprietarii achizitioneaza materiale de cea mai buna calitate, dar cand vine vorba de montaj aleg sa economiseasca bani. Am descris mai sus ce consecinte negative pot aparea daca alegi o echipa de meseriasi neprofesionalista.

Nu fa compromisuri cand vine vorba de instalarea acoperisului metalic! Fa parte din grupul Clientilor Inteligenti! Apeleaza intotdeauna profesionisti!

un comentariu

  1. […] Instalarea unui acoperis metalic este un proces complex care se desfasoara in mai multe etape si implica foarte multa atentie la detalii. Omiterea anumitor etape, calitatea proasta a materialelor, lipsa experientei montatorilor – acestea sunt cele mai comune motive pentru care un acoperis nu performeaza.… Cititi mai multe aici: Montare Acoperis Metalic – Greseli comune realizate de meseriasii fara experienta […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here