Muma pădurii, una dintre surprizele pădurilor din Bucegi

1
SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Cum ne află ȋn luna lui cuptor, o călătorie la munte ne poate ajuta să ne răcorim și să ne relaxăm ȋn weekend sau ȋn vacanţă.

Excursiile ȋn pădure ne oferă multe surprize. De la păsări care ne incȃntă cu trilurile, la insecte colorate și plante neobișnuite. Una dintre acestea este muma pădurii, ce se ivește dintre frunzele uscate depuse pe sol.

Muma pădurii (Lathrea squamaria) este o plantă perenă, parazită, care se ȋntȃlnește ȋn pădurile de foioase, trăind pe rădăcinile stejarului, carpenului, nucului, ulmului, frasinului, fagului, alunului, salciei, etc. de la care obţine nutrienţi. Nu produce clorofilă.

În Rusia este cunoscută sub numele de crucea lui Petru și este folosită ȋn medicina tradiţională.

Face parte din familia Orobanchaceae.

Vezi și: S-a deschs cea mai mare floare din lume-Rafflesia-arnoldii

Muma pădurii-cum o recunoaștem?

Originară din zona temperată, este ȋntȃlnită ȋn  Europa și centrul Asiei.

Planta petrece cea mai mare parte a anului sub pămȃnt, iar apoi, primăvara, tulpina sa iese la suprafaţă sub forma unei tije albe, de circa 20-25 cm, ȋncărcată cu flori tubulare, rozalii. Acestea sunt grupate ȋn inflorescenţe ce amintesc de un spic și sunt polenizate de insecte sau cu ajutorul vȃntului. Înflorirea are loc numai după ce planta se maturizează, adică după vȃrsta de 10 ani.

Lungimea rizomului poate ajunge la 2m, iar greutatea sa la 5kg. Pe acesta se formează 4 rȃnduri de frunze suprapuse, cu aspect de solzi cărnoși.

Fructele ce au formă de capsulă, conţin un număr foarte mare de seminţe. Acestea sunt purtate de curenţii de aer la disanţe mari, dar pentru a da naștere unei noi plante trebuie să ȋntȃlnească o gazdă.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvȃntul grecesc lathraios care ȋnseamnă secret, cu referire la viaţa subpămȃnteană și cuvȃntul squamaria care ȋn limba latină ȋnseamnă solz, aluzie la forma frunzelor.

Sursa foto: www.plantarium.ru

 

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here