Planta scoică, o plantă tropicală ce poate fi crescută ȋn ghiveci

1

Planta scoică (Tradescantia spathacea) cunoscută și sub numele de planta barcă, frunzele sale amintind de forma unei canoe. Este o specie erbacee, perenă, originară din sudul Mexicului, Belize și Guatemala. Numele știinţific al plantei a fost ales ȋn cinstea botanistului John Tradescant, cel care avea grijă de grădina regelui Charles I al Angliei.

Este o specie atractivă prin frunziș și flori. La noi, se poate cultiva ȋn ghivece, iar ȋn ţările cu climă tropicală, ȋn grădini unde asigură o foarte bună acoperire a solului.

Crește pȃnă la 15-30 cm, prezintă frunze ȋnguste, liniar-lanceolate, așezate ȋn spirală, verde ȋnchis pe faţa superioară și rosiatice pe faţa inferioară.

Florile sale sunt mici, albe, grupate ȋn inflorescenţe de tip cime, protejate de bracetee purpurii. Apar la baza frunzelor, de-a lungul anului, neavȃnd o perioadă anume de ȋnflorire.

Sunt urmate de fructe de tip capsulă.

Vezi și: Vita ingerilor, o planta folositoare pentru oameni si animale

Planta scoică-ȋngrijire

Este una dintre plantele care are nevoie de lumină filtrată, ȋn mediul natural crescȃnd pe solul pădurii tropicale. Dacă nu i se asigură suficientă lumină, frunzele devin gălbui și se lasă.

În ceea ce privește substratul, are nevoie de sol umed, dar bine drenat. Pe perioada de toamnă-iarnă, udarea trebuie realizată cu cantităţi mici de apă și la intervale de una-două săptămȃni.

La maturitate rezistă la secetă, dacă nu se prelungește prea mult.

Fertilizarea lunară și asigurarea unui mediu cu umiditate ridicată vor favoriza o dezvoltarea armonioasă.

O altă cerinţă importantă este legată de temperatură, planta suferind la temperaturi sub 13 grade Celsius sau peste 37 grade Celsius.

Se poate reproduce prin seminţe, diviziunea tufei și butași și tolerează bine tăierile.

Florăriile vȃnd și varietăţi ale acestei specii, de exemplu Sittara Gold, cu frunze verzi  ce prezintă dungi aurii; Tricolor, cu dungi roz și crem și varietatea Pitica care nu depășește 20 cm ȋnălţime.

Sursa foto: www.floraofqatar.com, www.gardentags.com, www.garden.org

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here