Urechea leului, planta care atrage păsările soare

1

Urechea leului (Leonotis leonurus) cunoscută și ca planta minaret sau Dagga sălbatică, este o planta originară din Africa de Sud unde se ȋntȃlnește ȋn zone stȃncoase și pe pajiști. Face parte din familia Lamiaceae, familia mentei.

Numele știinţific al speciei provine de la cuvintele grecești leon-leu și otis-ureche.

A fost adusă ȋn Europa ȋn secolul XVII.

Crește sub formă de tufă ce ajunge la 2-3 m ȋnălţime și 1,5 m lăţime. Prezintă frunze lanceolate, de un verde ȋnchis, cu lungime de 15 cm și margini zimţate, frunze care conţin uleiuri aromate ce le fac să emane un miros plăcut dacă sunt zdrobite.

Înflorește ȋn aprilie-iunie sau noiembrie-ianuarie, florile sale fiind tubulare, lungi de 5 cm, de culoare portocalie, grupate ȋn inflorescenţe bogate ȋn nectar. Acestea atrag o mulţime de insecte și păsări soare, specii cu ciocul curbat, adaptat formei florilor.

Există și varietăţi cu flori albe, galbene și de culoarea caiselor.

Seminţele au formă de beţișor și conţin un ulei aromat care atrage furnicile. Acestea le adună pe cele căzute pe pămȃnt contribuind astfel la răspȃndirea plantei.

Poate fi cultivată ca plantă perenă ȋn zonele cu climă blȃndă sau ca plantă anuală ȋn cele cu ierni geroase.

Vezi și: Stapelia hirsuta, steaua de mare africana

Urechea leului-ȋngrijire

Urechea leului este o plantă cu creștere rapidă care se dezvoltă bine la temperaturi ridicate, pe soluri umede, dar bine drenate. Tolerează seceta și este rezistentă la boli.

Se ȋnmulţește prin seminţe și butași. Dacă se alege prima variantă, seminţele trebuie puse la ȋncolţit ȋn februarie, iar plăntuţele mutate ȋn grădină după jumătatea lunii aprilie.

Poate fi folosită la amenajarea paravanelor verzi pentru asigurarea intimităţii și ȋn gardurile vii, suportȃnd toaletări periodice. Se recomandă ca tăierile să aibă loc după uscarea florilor.

Manevrarea plantei se face cu mănuși.

Unele substanţe prezente ȋn frunzele și tulpina plantei au efecte antioxidante, antihelmitice, antimicrobiene și antiinflamatorii.

În Africa de Sud, se folosește ȋn medicina traditională fiind utilizată la tratarea astmului, diabetului și la vindecarea rănilor.

În unele părţi ale lumii este folosită ca substituent pentru canabis.

Sursa foto: www.valleywaternews.org, www.youtube.com

 

 

un comentariu

  1. […] Urechea leului (Leonotis leonurus) cunoscută și ca planta minaret sau Dagga sălbatică, este o planta originară din Africa de Sud unde se ȋntȃlnește ȋn zone stȃncoase și pe pajiști. Face parte din familia Lamiaceae, familia mentei. Numele știinţific al speciei provine de la cuvintele grecești… Cititi mai multe aici: Urechea leului, planta care atrage păsările soare […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here