Fosa septică ecologică – cu ce probleme se confrunta un proprietar?

1

Cei care locuiesc într-o zonă fără canalizare trebuie să-și monteze fosa septică ecologică pentru tratarea apelor uzate din gospodarie în condiții de maximă siguranță și igienă. Ulterior, trebuie să fie respectate niște reguli de utilizare pentru a evita eventualele probleme de funcșionare și pentru a mări durata de viață a fosei.

Unde trebuie construită fosa septică?

În general, este bine sa fie evitată montarea fosei septice în următoarele locuri:

  • lângă surse de apă potabilă sau lacuri.
  • în zone inundate (componentele fosei pot fi deteriorate).
  • în pante abrupte sau în zone cu sol uscat (efluenții au nevoie să stea o perioada în pamant pentru o descompunere optimă).
  • lângă clădiri sau lângă proprietăți învecinate (în caz de reparații, fosa septică ecologică poate fi afectată).
  • în zone unde cresc copacii cu rădăcini puternice, care ar putea deteriora fosa sau țevile din câmpul de drenaj.
  • în spații unde vehiculele pot compacta solul.

 

CITEȘTE ȘI Soluții pentru izolarea termică a locuinței: polistiren sau vată minerală

Cât de des trebuie să vidanjez fosa septică?

După ce a nontat fosa septică, proprietarul trebuie să-i asigure o mentenanță corespunzătoare pentru o funcționare optimă. Odată la 1-2 ani, fosa trebuie inspectată pentru a depista potențialele probleme și tot atunci trebuie vidanjată de materiile solide care s-au acumulat în timp și care nu au putut fi descompuse în totalitate de bacteriile anaerobe din fosă. În cazul în care fosa septică ecologică nu este vidanjată decât după o perioadă foarte mare de timp, există riscul ca ea să nu mai poată trata deseurile menajere, iar acestea să ajungă în campul de drenaj și apoi în sol, cauzând numeroase neplăceri și cheltuieli neprevăzute. În plus, există riscul ca pânza freatică să se contamineze și sănătatea locuitorilor din zonă să fie pusă în pericol sau mediul înconjurător să fie serios afectat. Pentru vidanjarea perioadică, trebuie să se apeleze la o companie profesionistă, care oferă astfel de servicii.

Ce să pun în fosa septică ecologică și ce să evit?

Bacteriile anaerobe din fosa septică ecologică sunt esențiale. Datorită lor, are loc procesul de descompunere a materiilor solide de la baza rezervorului. În general, nu este nevoie să fie adăugate în fosă alte bacterii decât cele care trăiesc deja acolo. Studiile din acest domeniu au arătat că aditivii nu ajută cu nimic fosa septică ecologică. Dimpotrivă, aceștia ar putea afecta echilibrul bacterian, prin eliminarea microorganismelor responsabile pentru tratarea apelor uzate. Trebuie evitată aruncarea în canalizare a substanțelor chimice, în afară de cele necesare în curățenia casei.

CITEȘTE ȘI 10 tendinţe pentru 2016 în amenajarea băii

Cum afecteaza volumul de apă consumată fosa septică ecologică?

Un volum mare de apă care intră în fosa septică reduce timpul de decantare a solidelor și poate disturba procesul biologic de epurare a apei murdare. Din această cauză, există riscul ca unele materii solide să ajungă în câmpul de drenaj. Prin urmare, este foarte important sî fie economisită apa și să fie reparate garniturile și țevile care prezintă scurgeri. Mai mult, este important ca apa pluvială să fie direcționată departe de fosa septică ecologică, pentru a nu afecta permeabilitatea solului.

Cum știu că există o problemă în câmpul de drenaj?

O defecțiune în campul de drenaj poate fi identificată când apar următoarele semne:

  • apa care băltește deasupra câmpului de drenaj.
  • plante care absorb multă apă și care cresc deasupra acestei zone.
  • probleme de drenaj sau refulări ale canalizării.
  • mirosuri urâte în jurul casei.
  • alge care cresc din abundență în islazurile din apropiere.

 

Sursa: FosaEco

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here