Viessmann: dacă ai gaze la poartă, atunci nu ezita să foloseşti o centrală pe gaz

2

Ţi-ai construit casa visurilor tale şi acum te gândeşti să-ţi asiguri confortul termic? Iată câteva aspecte de care ar trebui să ţii seama când îţi achiziţionezi o centrală pentru casă, mai ales dacă locuieşti într-o zonă în care alimentarea cu gaz nu reprezintă o problemă. Cea mai bună soluţie pentru încălzirea din casă este o centrală pe gaz.

Majoritatea centralelor pe gaze care există pe piaţă sunt în condensatie. Acestea funcţionează după cea mai modernă tehnologie existentă în industria sistemelor de încălzire, sunt mult mai eficiente decât cele convenţionale din punct de vedere al consumului de combustibil şi al emisiilor poluante.

Principiul după care funcţionează aceste centrale este acela al condensării vaporilor de apă existenţi în gazele de ardere, iar căldura rezultată din acest proces este reintrodusă în circuitul de încălzire, sporind eficienţa sistemului.

Cu alte cuvinte, centralele în condensatie utilizează şi acea partea a energiei care la centralele tradiţionale este evacuată la coş, odată cu gazele de ardere, centrala reuşeşte astfel să atingă un grad de utilizare al energiei mult mai mare decât în cazul centralelor convenţionale, ajungând până la o eficienţă tehnică normală de 109%.

Centrala se alege în funcţie  de mai mulţi parametri

Trebuie avut în vedere faptul că o centrală pentru casă se alege în funcţie de  parametrii la care trebuie să funcţioneze pentru a asigura confortul termic al locuinţei, şi nu în funcţie de preţ. Fiecare model de centrală, în funcţie de categoria în care este încadrat, are caracteristicile şi avantajele specifice. Parametrii de care trebuie să ţii cont atunci când îţi alegi centrala termică sunt suprafaţa casei şi necesarul de apă care, desigur, diferă în funcţie de numărul de consumatori  existenţi şi numărul de persoane care locuiesc în casă.

Pentru o casă cu o suprafaţă de până în 170 – 180 mp, o centrală cu puterea de 24 kw asigură fără probleme necesarul de căldură. Dacă vorbim de suprafeţe mai mari, atunci ne îndreptăm atenţia către centrale cu putere mai mare 33-35kw, recomandate pentru casele de până în 300 mp.

În ceea ce priveşte modul de preparare a apei calde menajere, ştim că există două tipuri de centrale: centrala care prepară apă caldă instant şi centrala cu boiler. Centrala cu boiler asigură un confort sporit în prepararea apei calde menajere. Din acest motiv este recomandat ca, în cazul în care în casă există mai mulţi consumatori şi aceştia pot fi utilizaţi simultan, să alegi o centrală cu boiler.Poţi alege o centrală doar pentru încălzire. Unei centrale căreia îi poţi ataşa un boiler extern pentru apă caldă menajeră sau poţi merge pe varianta cu centralei cu boiler încorporat.

Pentru case încălzite, acolo unde nu vorbim de un spaţiu limitat, recomandările erau pentru varianta de centrală termică cu boiler extern, pentru că permite stocarea unui volum mai mare de apă.

Centrala termică în condensaţie Vitodens 222-W de la Viessmann

Însă, există acum pevitodens-222-w piaţă şi centrale termice pentru casă cu boiler încorporat, cu o capacitate semnificativ mai redusă de stocare a apei, comparativ cu un boiler convenţional de apă caldă menajeră, dar care furnizează acelaşi debit de apă caldă; aş menţiona aici modelul de centrală termică cu boiler Vitodens 222-W de la Viessmann despre care forumiştii spun că este cu siguranţă printre cele mai bune în domeniul centralelor termice.

http://www.viessmann.ro/ro/cladiri-rezidentiale/cazane-termice-cu-combustibil-gazos/cazane-in-condensatie-cu-combustibil-gazos/vitodens-222w.html

Aceste centrale termice de încălzire nu au nevoie de o camera specială, pentru că, datorită dimensiunilor reduse, pot fi amplasate chiar şi în bucătărie.  Datorită cazanului compact al centralelor în condensaţie şi al puterii de până la 35 kW, Vitodens 222-W rămâne alegerea perfectă pentru apartamentele mici. Mai mult, cazanul deşi este compact, poate încălzi echivaletul unui boiler de 150 litri de apă.

Pentru ca centrala termică prin condensaţie să funcţioneze în parametrii optimi, trebuie avută în vedere dimensionarea corectă a instalaţiei de încălzire (calorifere mai mari) şi aici este necesar sfatul unui specialist, pentru că altfel riscăm să avem consum mai mare de gaz.

Explicam mai sus faptul că centralele termice în condensatie funcţionează prin condensarea vaporilor de apă. Pentru ca vaporii de apă să poată condensa, temperatura agentului termic al centralei din casă nu ar trebui să depăşească 55 de grade. Cu cât temperatura agentului termic al centralei din casă este mai mare, cu atât vor condensa mai puţini vapori, de aici necesitatea dimensionării corecte a instalaţiei de încălzire.

Aşadar, alegerea centralei termice pe gaz potrivite, dimensionarea corectă a instalaţiei de încălzire şi buna izolare a casei, îţi vor aduce confortul termic la care ai sperat.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here