Aceste case ridicate sau convertite în spaţii de locuit în ultimii 50 de ani sunt atât de neobişnuite încât nu au cum să nu întoarcă privirile. Conceptele din spatele lor sunt la fel de spectaculoase ca arhitectura, iar în cazul clădirilor mai vechi de 50 de ani, care au fost transformate recent în spaţii de locuit, istoria le sporeşte valoarea.
Iată mai jos cele 10 exemple care au intrat în top:
1) Construită de casa de arhitectură Sou Fujimoto, această locuinţă transparentă are un concept interesant în spate. Arhitecţii s-au gândit la strămoşii îndepărtaţi ai oamenilor, în vremurile în care aceştia trăiau în copaci, iar perspectiva lor asupra lumii era una clară şi „de la înălţime”. „Ceea ce e interesant la un copac e faptul că spaţiile nu sunt izolate ermetic, ci sunt conectate într-o relaţie unică”, a declarat proprietarul casei de arhitectură.
2) Casa pentru skateri este un proiect rezidenţial pentru staţiunea Malibu, din California. Interiorul este dotat cu rampe pentru skateri, rampele exisând şi în curte. Primul client al unei astfel de case este Pierre Andre Senizergues, fost campion mondial în acest sport.
3) Cea mai îngustă casă din lume, construită în Varşovia, are lăţimea maximă de 152 de centimetri şi cea minimă de 92 de centimetri. Accesul se face pe o scară (abruptă) în spirală, etajele cuprinzând rând pe rând un pat îngust, un mic birou etc. Casa este un loc de întâlnire pentru artişti şi intelectuali.
4) Această casă a fost construită într-un turn de apă vechi de 100 de ani. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a servit drept ascunzătoare din calea avansului trupelor germane. După 1990, clădirea a fost pusă în conservare, pentru ca în 2007 să fie transformată în spaţiu de locuit de un studio de arhitectură şi vândută unei familii.
5) Succesul serialului de desene animate, The Flintstone’s a inspirat ridicarea a mai multor case care să semene cu cele în care locuiau Fred şi Barney. Această casă din Malibu a aparţiunut prezentatorului TV Dick Clark. Este în prezent scoasă la vânzare contra sumei de 3,5 milioane de dolari.
6) Casa de un metru pătrat este conceptul arhitectului german Van Bo Le-Mentzel, care şi-a imaginat această casă portabilă ca pe un spaţiu de relaxare care poate fi instalat oriunde. În casa de un metru pătrat se poate sta şi în poziţia şezut şi culcat pe spate, fie atunci când vrei să citeşti sau să scrii, fie atunci când vrei să tragi un pui de somn.
7) Casa japoneză de arhitectură Studio LEVEL a construit această casă din Tokyo cu două sisteme de coborâre. Într-o parte a casei se coboară pe scări, în cealaltă parte a casei se coboară pe trei tobogane.
8) Casa de piatră este mândria şi ghinionul proprietarilor portughezi care o deţin. Construită între batru bolovani naturali şi făcută să pară ca şi cum ar fi fost „săpată” în piatră, această casă de vacanţă a fost ridicată în 1974. Stilul spectaculos, însă, a atras nu numai admiratori, dar şi vandali. Proprietarii au fost nevoiţi să „blindeze” casa pentru a ţine musafirii nepoftiţi afară. Uşa este făcută din oţel, iar geamurile sunt antiglonţ.
9) Începând cu anii ’70, peste 1.000 de biserici din Olanda au fost închise, din cauza numărului tot mai mic de enoriaşi. O tremie dintre biserici au fost demolate. În oraşul Utrecht, însă, două astfel de biserici au fost transformate în case de locuit. În felul acesta, spun arhitecţii care s-au ocupat de redecorare, clădirile istorice scapă de demolare, iar cei care au dare de mână se aleg cu o casă spaţioasă.
10) Casa „Nautilius”, construită în formă de scoică, a fost ridicată în Mexico City în 2006. Casa este proprietatea unei familii cu doi copii care şi-a dorit o locuinţă care să pară integrată în natură. Inspirată din operele lui Gaudí şi Frank Lloyd Wright, casa este dominată de suprafeţe spiralate şi decorată cu plante luxuriante.