5 dintre cele mai neobișnuite plante din grădină

0

Ai auzit de roșii negre sau de ciuperca Coama Leului? Poate că este timpul să îți îmbogațești grădina cu fructe și legume exotice, care nu au numai gust deosebit, ci și aspect interesant, fiind potrivite și ca plante ornamentale. Iată 5 recomandări din partea noastră:

Coama Leului

Această ciupercă albă are aspect distinctiv, dar și gust deosebit, asemănător cu al homarului. Originara din Asia de Est, Coama Leului era utilizată în medicina tradițională chineză pentru consolidarea celor cinci organe interne de bază: rinichi, ficat, splină, inimă, stomac, dar și în tratamentul câtorva tipuri de cancer. Coama Leului se poate crește pe substrat din rumeguș  sau poate  fi cultivată pe bușteni de stejar găuriți, iar după circa o săptămână vei obține prima recoltă.

coama-leului

Fragii

Dintre toate fructele de pădure, fragii sunt cei mai parfumați, aromați și gustoși. Perioada lor de înflorire este în mai-iunie, iar recoltarea frunzelor pentru ceai se face primăvara. Aceste plante perene  conţin vitamine B şi C, calciu, potasiu, fier şi fluor. Fragii tolerează orice condiții de creștere (mai puțin zonele foarte umede sau foarte uscate) și se înmulțesc în general prin vlăstari, dar și prin semințe.

fragi

Castravetele mexican

Cucamelon are fructe ușor crocante și este mai acrișor decât castravetele obișnuit. Această plantă exotică se dezvoltă mai mult pe verticală, așadar are nevoie de suport pentru cățărat, și nu este foarte pretențioasă. Semințele trebuie semănate în lunile aprilie-mai, iar fructele se coc spre toamnă. Plantele nu au nevoie de prea mult spațiu între ele, dar necesită mult soare. Planta perenă este foarte rezistentă la dăunători și va produce fructe ani la rând, cu condiția ca rădăcinile să nu înghețe.

cucamelon

Roșiile negre

Au fost create de cercetătorii americani de la Universitatea din Oregon. Sortimentul se numește “Indigo Rose” și este inițial verde, apoi plantele se înnegresc pe măsura ce se coc. Culoarea neobișnuită a rezultat din încrucișarea sortimentului clasic și a celui care conține antocianină, un antioxidant despre care se spune că ajută în lupta împotriva diabetului, cancerului și a obezității.

rosii-negre

Morcovii mov

Morcovii mov sunt viguroși, aromați, dulci, cresc ușor timpuriu, au suprafața netedă și ajung  la lungimea de circa 18 – 20 cm. Nutrienții acestora se intensifică la preparare, cu condiția să nu fie gătiți în exces. Morcovii mov, roșii, galbeni și albi au fost cultivați cu mult înaintea soiului portocaliu, descoperit de cultivatorii olandezi în secolul 17.

morcovi-mov

 

 

Autor: Alina Boicu

Sursa foto: Wikipedia, mikebara.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here