Ai auzit de roșii negre sau de ciuperca Coama Leului? Poate că este timpul să îți îmbogațești grădina cu fructe și legume exotice, care nu au numai gust deosebit, ci și aspect interesant, fiind potrivite și ca plante ornamentale. Iată 5 recomandări din partea noastră:
Coama Leului
Această ciupercă albă are aspect distinctiv, dar și gust deosebit, asemănător cu al homarului. Originara din Asia de Est, Coama Leului era utilizată în medicina tradițională chineză pentru consolidarea celor cinci organe interne de bază: rinichi, ficat, splină, inimă, stomac, dar și în tratamentul câtorva tipuri de cancer. Coama Leului se poate crește pe substrat din rumeguș sau poate fi cultivată pe bușteni de stejar găuriți, iar după circa o săptămână vei obține prima recoltă.
Fragii
Dintre toate fructele de pădure, fragii sunt cei mai parfumați, aromați și gustoși. Perioada lor de înflorire este în mai-iunie, iar recoltarea frunzelor pentru ceai se face primăvara. Aceste plante perene conţin vitamine B şi C, calciu, potasiu, fier şi fluor. Fragii tolerează orice condiții de creștere (mai puțin zonele foarte umede sau foarte uscate) și se înmulțesc în general prin vlăstari, dar și prin semințe.
Castravetele mexican
Cucamelon are fructe ușor crocante și este mai acrișor decât castravetele obișnuit. Această plantă exotică se dezvoltă mai mult pe verticală, așadar are nevoie de suport pentru cățărat, și nu este foarte pretențioasă. Semințele trebuie semănate în lunile aprilie-mai, iar fructele se coc spre toamnă. Plantele nu au nevoie de prea mult spațiu între ele, dar necesită mult soare. Planta perenă este foarte rezistentă la dăunători și va produce fructe ani la rând, cu condiția ca rădăcinile să nu înghețe.
Roșiile negre
Au fost create de cercetătorii americani de la Universitatea din Oregon. Sortimentul se numește “Indigo Rose” și este inițial verde, apoi plantele se înnegresc pe măsura ce se coc. Culoarea neobișnuită a rezultat din încrucișarea sortimentului clasic și a celui care conține antocianină, un antioxidant despre care se spune că ajută în lupta împotriva diabetului, cancerului și a obezității.
Morcovii mov
Morcovii mov sunt viguroși, aromați, dulci, cresc ușor timpuriu, au suprafața netedă și ajung la lungimea de circa 18 – 20 cm. Nutrienții acestora se intensifică la preparare, cu condiția să nu fie gătiți în exces. Morcovii mov, roșii, galbeni și albi au fost cultivați cu mult înaintea soiului portocaliu, descoperit de cultivatorii olandezi în secolul 17.
Autor: Alina Boicu
Sursa foto: Wikipedia, mikebara.com