5 echipamente cu care îți poți răci locuința: caracteristici și diferențe bine de știut

1

În privința răcirii locuinței, confort termic necesar în perioadele caniculare care își fac simțită prezența din ce în ce mai des în decursul ultimilor ani, există mai multe soluții. Află mai jos care sunt acestea și de ce caracteristici sau diferențe să ții cont în alegerea celui mai potrivit echipament rezidențial de răcire.

1. Aerul condiționat

Aparatele de aer condiționat sunt la modă de câțiva ani buni în vederea răcirii eficiente a unei locuințe, indiferent că este vorba de un apartament sau o casă. Cele mai complexe sunt fără îndoială aparatele cu invertor, ce asigură și un necesar minim de căldură în încăperile mici și chiar medii.

Răcirea spațiului rezidențial cu aparate de aer condiționat rămâne în continuare în topul preferințelor, dar nu toată lumea tolerează modul de lucru al acestor echipamente dotate cu freon. Un aspect negativ ar fi că deși furnizează un aer rece, este în același timp un aer uscat. Partea bună este că se găsesc opțiuni pentru asigurarea confortului, atât ca buget de achiziție, cât și ca instalare. Există și tehnologii moderne care îți ușurează viața, așa cum este controlul prin WiFi.

Dincolo de instalarea standard a aparatului de aer condiționat, mai poți lua în considerare și montajul multi-split, cu o unitate exterioară suficient de performantă care să deservească mai multe unități interioare din locuință.

2. Pompa de aer-apă

Reprezintă o soluție ecologică de răcire a locuinței care capătă, de la an la an, tot mai mult interes în construcțiile rezidențiale. În plus, un asemenea echipament poate încălzi locuința, respectiv asigura apa caldă menajeră cu ajutorul unui boiler extern. Așadar, pompa aer apa poate veni cu un confort superior față de aparatele de aer condiționat.

Echipamentele de acest tip funcționează eficient și necesită puțină energie pentru a răci locuința. În plus, resursele de aer și apă folosite nu dăunează mediului înconjurător, iar disconfortul fonic este redus. Pompele de căldură pot fi integrate cu ușurință în sisteme integrate de energie verde sau regenerabilă, cu o eficiență energetică ridicată. Răcirea locuinței se poate realiza prin instalația montată deja în pardoseală, proces în sens invers încălzirii, sau prin ventiloconvectoare montate în tavan.

3. Sistem HVAC

HVAC se traduce prin „Heating (H), Ventilation (V), Air conditioning (AC)”, respectiv asigură integrat nevoile de Încălzire, Ventilație și Aer Condiționat.

Cei mai mulți dintre noi știu că un sistem HVAC se identifică îndeosebi cu clădiri de birouri și spații comerciale, cu o instalare care se efectuează pe acoperișul construcțiilor. Totuși, există și sisteme HVAC rezidențiale, adaptate la nevoile de consum și confort al unei case obișnuite, de exemplu. Chiar dacă la prima vedere pare cea mai complicată soluție, investiția finală se poate dovedi una foarte inspirată și de viitor.

O unitate HVAC poate fi amplasată cu ușurință în spatele casei, iar dimensiunile și componentele întregului sistem ating dimensiuni mult mai mici decât cele comerciale. Cu alte cuvinte, sunt sisteme special concepute pentru nevoile locuinței, cu mărime, complexitate, drenaj, mecanisme și costuri de exploatare direct proporționale cu cerințele de confort dorite.

4. Răcitorul de aer

Răcitorul de aer este soluția cea mai la îndemână dacă nu dorești folosirea unei instalații cu agent frigorific, așa cum sunt aparatele de aer condiționat. Se pretează încăperilor mici, se poziționează oriunde vrei și nu necesită furtun pentru scurgerea condensului de apă.

Aceste echipamente portabile răcesc aerul dintr-o încăpere pe baza principiului evaporării. Componentele principale sunt un rezervor de apă și un filtru tip fagure care preia aerul cald și uscat și îl transformă într-un aer răcoros și umed prin ventilație. Chiar dacă nu scade foarte mult temperatura ambientală dintr-o încăpere, asigura un confort termic plăcut.

5. Ventilatorul de aer

Nu în ultimul rând, ventilatorul de aer rămâne cel mai ieftin aparat de „răcire” pe care îl poți folosi în locuință. Este impropriu spus răcire, ci mai degrabă vorbim de un efect de răcorire prin circulația aerului prezent într-o încăpere.

Prin folosirea unui ventilator, pielea corpului resimte un aer recirculat, chiar dacă aparatul în sine nu scade în niciun fel temperatura atinsă într-o cameră a locuinței. Deși consumă mai puțină energie decât toate echipamentele menționate mai sus, confortul termic este unul foarte scăzut.

 

Acestea fiind echipamentele principale de răcire pe care le poți instala, ia cea mai bună decizie în vederea atingerii confortului dorit pe timpul zilelor caniculare.

un comentariu

  1. […] În privința răcirii locuinței, confort termic necesar în perioadele caniculare care își fac simțită prezența din ce în ce mai des în decursul ultimilor ani, există mai multe soluții. Află mai jos care sunt acestea și de ce caracteristici sau diferențe să ții cont în… Cititi mai multe aici: 5 echipamente cu care îți poți răci locuința: caracteristici și diferențe bine de știut […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here