Alunul, un copac care ne oferă fructe pline de vitamine şi minerale

1

Alunul (Corylus avellana) este o plantă originară din Europa, vestul Asiei şi nordul Africii. Numele specie provine de la cuvântul grecesc korylos-cască care face referire la duritatea fructului şi de la denumirea localităţi Avellana din Italia, unde pe vremea romanilor, existau plantaţii ȋntinse de aluni.

Copacul creşte de obicei până la o ȋnăţime de 4-5 m, dar există exemplare care ajung şi la 30m. Specia este dioică având sexele separate pe indivizi diferiţi. Plantele femele au flori ȋnchise ȋn muguri, iar cele mascule au flori sub forma de amenţi cilindrici (mâţişori) de culoare maro. Acestea apar devreme, ȋn luna februarie.

Frunzele au 5-12 cm lungime, cu peţiol scurt de 1-2 cm şi cu perişori pe partea inferioară. Toamna devin galbene strălucitoare.

Fructele sale apar la sfârşitul verii, ȋn lunile august-septembrie. Sunt achene comestibile şi se formează de obicei grupate câte 2-4. Au un conţin ridicat de vitamina E, vitamina B1, vitamina B6, acid folic, vitamina K, vitamina C, cupru, fier, fosfor, potasiu, mangan, fier, magneziu, acizi graşi omega 3 şi omega 6.

Compuşii fenolitici pe care ȋi conţin reduc nivelul de colesterol din sânge.

Citeşte şi:https://agroteca.ro/kiwano/

Reţetă rapidă de paste cu alune şi oregano

Se fierb pastele cu 1 minut mai puţin decât timpul recomandat pe pachet. 50 de grame de alune se prajesc fară ulei ȋntr-o tigaie până devin aurii, apoi se adaugă: 2 linguriţe de ulei de măsline, 3 căţei de usturoi, o linguriţă de oregano şi zeama de la o jumătate de lămâie. Se amenstecă pe foc mic un minut apoi se adaugă 2 linguri de smântănă, un vârf de cuţit de piper negru şi pastele.

Pofta buna!

Uleiul extras din alune se foloseşte ȋn industria alimentară, la producerea săpunurilor şi a parfumurilor.

Şi lemnul este folositor fiind transformat ȋn unelte, obiecte de artizanat şi bastoane.

Alunul-ȋngijire

Alunul se plantează ȋn zone expuse soarelui sau parţial umbrite, cu soluri fertile, umede, bine drenate, argilo-nisipoase sau lutoase. Rezistă la geruri, dar nu suportă seceta.

Se ȋnmulţeşte prin seminţe semănate primăvara, marcotaj şi altoire pe alun turcesc.

Puieţii se plantează toamna, după căderea frunzelor.

Sursa foto:www.scotplantsdirect.co.uk

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here