Amenajarea unei bucătării fără excese. Estimare costuri

0

Amenajarea și utilarea bucătăriei este una dintre cele mai mari provocări pe care le putem avea în momentul construcției unei case. Alegerea mobilierului, a materialelor, a electrocasnicelor și chiar a elementelor decorative nu este deloc un demers facil pentru cineva care nu este de specialitate. În plus, estimarea inițială a costurilor cu siguranță se va dovedi eronată. Lucrurile devin însă extrem de simple dacă suntem ajutați de specialiști.

Designerul de interior Natalia Beleva ne prezintă un studiu de caz, o bucătărie de 20 de metri pătrați, amenajată cu un buget mediu.

TIPURI DE FINISAJE, PREȚURI ȘI TARIFE LUCRĂRI

Designerul ne-a oferit, în afară de comentariile proprii, și o grilă de tarife și prețuri la care trebuie să se aștepte cineva care are în proiect amenajarea bucătăriei. Astfel, pentru finisaje, Natalia Beleva propune următoarele soluții și prețuri:

travertin 60 -80 lei/ m2, faianță 35-50 lei/m2, calorifere 350 lei, profile decorative 8-12 lei/ml, amorsă și vopsea 500-900 lei, spoturi 35-50 lei, plafonieră 200-400 lei, iar pentru electrocasnice: hotă 1.600-2.300 lei, plită 900-1.200 lei, cuptor 1.200-2.500 lei, frigider încorporabil 1.800 -2.800 lei, chiuvetă ceramică 600-1.400 lei, baterie chiuvetă 900-1.600 lei. În cazul altor costuri, designerul recomandă să vă așteptați la: manoperă: 400-600 euro, finisaje: 1.000-1.700 euro, electrocasnice: 1.500-2.500 euro, mobilier: 2.500-4.700 euro, totalul fiind cuprins între 4.500 și 9.000 euro.

STUDIU DE CAZ. DEVIZ TOTAL: 42.180 LEI (FĂRĂ MATERIALE DE CONSTRUCȚIE

Proprietara a dorit o bucătărie luminoasă și de aceea s-a optat pentru fronturi de o nuanță albă și pereți bleu turcoaz. Bucătaria a fost făcută de la zero, când s-a construit casa, iar în acest caz partea de șantier la amenajarea prezentată a constat în finisarea pardoselii, care a fost placată cu travertin, montajul faianței, decorarea tavanului cu profile decorative și finisatul pereților cu o vopsea specială rezistentă la apă și umiditate. Spoturile au fost încastrate în plafonul din gipscarton, care a fost montat pentru mascarea grinzii de rezistență.

Pardoseala. Au fost alese plăcile de travertin, montarea acestora costând 50 lei m2 . Peretele dintre blat și corpurile suspendate a fost decorat cu faianță de 10×10 cm, așezată pe diagonală, nuanța fiind asemănătoare cu cea a gresiei.

Blatul de lucru. A fost ales un blat din MDF laminat, acesta prezentând mai multe avantaje. Printre acestea: este impermeabil, nu se pătează, rezistă la temperaturi înalte, se întreține ușor, prezintă o gama variată de modele și culori iar prețul este accesibil. Un dezavantaj este reprezentat de faptul că materialul, odată lezat, nu se poate repara, fiind necesară achiziționarea unuia nou.

Mobilierul. S-a ales varianta de MDF vopsit care se prelucrează mai ușor decât PAL-ul, este rezistent la căldură și umiditate, are durata de viață mare și se poate repara în cazul în care suprafața este zgâriată sau deteriorată.

Electrocasnicele au fost alese ca pete de culoare. Sunt achiziționate de la aceeași firmă, Franke, și corespund aceluiași stil, rustic-provence. Hota de 90 cm a fost poziționată în mijlocul bucătăriei, pentru un impact vizual care să ofere spațiului un caracter aparte.

Chiuveta este amplasată lângă frigider, fiind situată ideal față de acesta, întrucât se scot alimentele, apoi se spală și se gătesc.

Designer de interior: Natalia Beleva, cocoonhome.ro
       Designer de interior: Natalia Beleva, cocoonhome.ro

Comentariu designer. La o casă nouă nu este nevoie de multe intervenții, precum repararea pereților și a pardoselii sau refacerea instalațiilor electrice și sanitare. Pentru blatul de lucru sunt mai multe opțiuni pe piață: beton, inox, piatră naturală sau compozit, sticlă, lemn sau MDF laminat. Pentru un cost mai mic se poate alege mobilier din PAL, care are ca avantaje costul scăzut, gamă variată de culori și timpul de fabricare redus. Pentru bucătărie, această soluție se recomandă numai cu condiția să nu existe  umiditate mare. Rezultate bune se pot obține combinând PAL pentru carcasă și interior, cu MDF vopsit pentru fronturi.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here