Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

1
Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

Coniferele sunt arbori mereu verzi care aduc un plus de culoare în orice grădină, mai ales iarna când au un miros și mai puternic, care amintește de aerul proaspăt de la munte. Există o varietate de soiuri de conifere ca de exemplu bradul, molidul, pinul, zada, ienupărul, tuia care se mai numește și arborele vieții, tisa, chiparosul, cedrul, laricele, cupresifolia, sequia și altele. Pentru că au o structură formată din fibră rășinoasă se pot îndoi cu ușurință rezistând și la cele mai puternice vânturi, fără să se rupă. Frunzele coniferelor au un miros plăcut.

Coniferele cresc și se dezvoltă mai greu decât alte soiuri de arbori dar rezistă sute de ani. Dacă spațiul mic al grădinii nu vă permite plantarea coniferelor mari, puteți alege conifere de talie mai mică cum sunt tuia și ienupărul, arbori ideali pentru spațiile mai mici din grădină. Coniferele sunt cei mai puternici arbori și rezistă și la cele mai scăzute temperaturi. Dacă ați plantat în grădină conifere trebuie să le feriți de razele soarelui în primele săptămâni.

Pinul de munte Gnom este mereu verde, crește sub formă de arbust cu ramuri dense și compacte și are formă globulară. Ramurile au coaja brună-cenușie ceea ce îl face și mai atractiv. Pinul de munte Gnom face parte din categoria coniferelor de talie mică, ajungând până la o înălțime cuprinsă între 100-150 cm. Creșterea sa este lentă; trebuie plantat în locuri cu mult soare sau semi-umbră. Pentru că este o specie rezistentă la temperaturi scăzute, ger și la poluarea din marile orașe se poate planta în orașe aglomerate. Se utilizează ca element decorativ în grădini cu aspect montan și alpin și nu numai, unde se poate planta sub formă de arbore sau în grupuri, în combinație cu alte conifere sau plante ornamentale.

Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

Molidul argintiu Koster, un alt arbore din categoria coniferelor este originar din Colorado, SUA. Această specie este cultivată pentru aranjamente de grădină, parcuri și spații verzi. Pentru că are formă conică, ramurile foarte dense și orientare orizontală, molidul Koster este des folosit ca pom ornamental de crăciun. Este un conifer de mărime medie cu frunziș de culoare verde-albăstruie care poate atinge la maturitate 10 m. Preferă solurile umede, bine drenate și zonele cu mult soare pentru menținerea foliajului sau într-o nuanță fresh. De obicei se plantează în grădinile cu aspect alpin, în grădini rustice sau englezești, dar și în decorarea grădinilor arhitecturale pentru un aspect mai complex.

Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

Citește și Specii de plante care decorează grădina tot timpul anului

Zada Pendula este originar din Japonia. Un conifer extrem de decorativ datorită coroanei interesante în formă pendulară, cu frunze căzătoare, Zada oferă o coloristică deosebită și toamna când frunzișul devine galben-portocaliu strălucitor iar iarna acele se scutură. Face parte din categoria coniferelor de talie mică spre medie, cu o înălțime cuprinsă între 3 și 5 metri. Se plantează doar în zone deschise, însorite și acolo unde solurile sunt bine drenate, cu o umiditate medie. Larix kaempferii Pendula este un conifer decorativ, utilizat pentru amenajarea grădinilor și a parcurilor. Cel mai bine arată pe lângă ape, iazuri, trotuare, alei, borduri, în ronduri, pe lângă clădiri și chiar foișoare.

Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

Tuia Rheingold are frunzișul sub formă aciculară-aplatizată. Este un conifer de talie mijlocie cu creștere lentă spre medie, la maturitate coniferul ajungând la înălțimea de 3- 5 m. Se plantează doar în zonele cu multă lumină și soare puternic sau în zonele cu semi-umbră. Solul preferat este cel umed și bine drenat. Se adaptează ușor la mediile poluate din marile orașe. Acest conifer este extrem de decorativ în grădini sau în parcuri. Cel mai bine se potrivește pentru aranjamente de stâncării sub formă solitară, în grupuri sau în aranjamente mixte cu alte plante, arbuști sau conifere pitice.

Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

Chiparosul Japonez este un arbore conifer decorativ de talie medie. Acele crengilor au culoarea verde lucios pe față iar pe verso nuanța argintie. Când chiparosul este mic are o formă neregulată, dar la maturitate forma devine conică cu o înălțime ce poate ajunge la 3 metri. Vara frunzele au culoarea galben- verzui, iar în anotimpul de iarnă frunzele își schimbă nuanța în verde – maroniu. Preferă lumina puternică și căldură dar se poate adapta și în locurile cu semiumbră. Creșterea chiparosului japonez este lentă spre medie și se dezvoltă bine pe un sol afânat și acid cu umiditate medie. Și acest conifer ca și cele anterioare se poate planta solitar sau în grupuri pentru a masca zidurile sau gardurile din grădină ca sa nu fie vizibile. Arată foarte bine în grădinile de tip stâncărie pentru că se asociază frumos cu piatra.

Arbori spectaculoși atât vara cât și iarna, prin miros și formă

Acești arbori sunt mereu verzi datorită solului umed, deci trebuie udați constant, mai ales în anotimpurile călduroase și mai secetoase. Oricare ar fi stilul grădinii, este indicat să aveți conifere în interiorul acesteia pentru că acest tip de arbori nu necesită foarte multă îngrijire ca și alte soiuri iar grădina va avea o culoare verde tot timpul anului.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here