Balsamul de Himalaya, o planta pe care nu ai voie să o crești

2

Ȋn 2017, pe lista speciilor invazive din Europa, a fost introdusă și planta balsamul de Himalaya (Impatient glandulifera). Este cunoscută sub numeroase denumiri: “sărută-mă pe munte”, „casca de poliţist”, “nu mă atinge”, “orhideea de Washington”, iar la noi, “slăbănog de India”.

Speciile invazive sunt definite în linii mari, ca fiind speciile a căror introducere şi/sau extindere poate reprezenta o ameninţare la adresa diversităţii biologice sau poate avea alte consecinţe neprevăzute (Richardson et al. 2000).

Balsamul de Himalaya este o plantă erbacee, anuală, originară din India. Florile sale albe, roz sau purpurii, cu un pinten de 6mm lungime, grupate cȃte 6-12 ȋn raceme și cu un aspect ce stȃrnește imaginaţia sunt atractive și pot fi tentante pentru unii, dar conform legislaţiei, sunt interzise: cultivarea, ȋnmulţirea și transportul său.

Vezi și: Cioc de papagal, o planta din insulele Canare

Balsamul de Himalaya-identificare

Se recunoaște ușor după cȃteva elemente caracteristice. Astfel, tulpina sa este subţire, verde-purpuriu, goala pe interior, cu lungime de 1,9-3 m, fiind ȋn prezent, cea mai ȋnaltă specie erbacee, anuală, de pe continental nostru. Frunzele au formă eliptică sau oblongată, au 12-24 cm și margini zimţate, tăioase. Fructele sunt de tip capsule cu 5 camere care se deschid la atingere eliberȃnd semințele (fiecare exemplar produce între 800 și 2300).

Ȋn habitatul natural, planta se ȋntȃlnește la altitudini mari, pe văi umede, fertile, unde crește ȋn pȃlcuri de 30-60 exemplare.

Ȋn țările unde a fost introdusă voit, ca plantă decorativă sau accidental, în containere cu marfă sau în sacii cu pămȃnt pentru ghivece, crește ȋn pȃlcuri dense, de-a lungul apelor, ȋn plantaţii forestiere, poieni, șantiere abandonate, pe marginile căilor ferate, șanţurilor, etc. Prin obiceiul său de a ocupa suprafețe întinse, împiedică dezvoltarea speciilor locale.

Ȋnflorește din iunie pȃnă ȋn octombrie.

Tolerează o mare varietate de soluri, dar le preferă pe cele umede, aflate la umbră.

Este sensibilă la ȋngheţ ceea ce limitează natural aria sa de răspȃndire.

Se ȋnmulţește prin seminţe care sunt răspȃndite de vȃnt și ape.

Sursa foto: https://museum.wales/blog, https://commons.wikimedia.org, https://en.wikipedia.org

2 comentarii

  1. […] Ȋn 2017, pe lista speciilor invazive din Europa, a fost introdusă și planta balsamul de Himalaya (Impatient glandulifera). Este cunoscută sub numeroase denumiri: “sărută-mă pe munte”, „casca de poliţist”, “nu mă atinge”, “orhideea de Washington”, iar la noi, “slăbănog de India”. Speciile invazive sunt definite… Cititi mai multe aici: Balsamul de Himalaya, o planta pe care nu ai voie să o crești […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here