Harta nitraților în România. Care sunt cele mai vulnerabile zone, poluate cu nitrați?

1

În România, poluarea cu nitrați a apelor potabile este o problemă mult mai serioasă decât în alte țări europene pentru că acestea au luat deja măsuri în acest sens.

Cum apar nitrații în apa potabilă?

Nitrații sunt compuși chimici care apar în momentul mineralizării cu substanțe organice azotoase provenite de la plante și animale. Din păcate doar o parte din nitrați sunt absorbiți de rădăcinile plantelor, având rol de materie primă pentru sinteza proteinelor și a unor compuși cu azot, restul contaminează pânza freatică, ajungând în râuri, lacuri sau în apele subterane.

 

În mod normal, acolo unde omul nu a intervenit, nitrații din sol au cantități cuprinse între 0-2,5 mg/L, conform United States Environmental Protection Agency, OMS (Organizatia Mondiala a Sănătății) și International Agency for Research on Cancer; surplusul din conținutul de nitrați din sol care depăsește 2,5 mg/l rezultă din faptul că zona a fost afectată de activitățile omului.

 

În 2012 Aqua Carpatica a lansat campania Legea Apei în care se dorea introducerea obligatorie pe etichete a conţinutului de nitraţi şi recomandarea scăderii limitei maxime admise de la 50mg/l la 10 mg/l pentru sugari. În urma analizelor de laborator făcute în ultima vreme, firmele mari de apă carbogazoasă sau plată au un nivel maxim de nitrați de 6.32mg/l. Variația este relativ mare, plecând de la aproximativ 1 mg/l. Cel mai mic conținut de nitrați îl are Aqua Carpatica respectiv 0,8 mg/l pentru izvorul Băjenaru și 1.85 mg/l pentru izvorul Haja.

 

Pentru această situație delicată, Aqua Carpatica a luat inițiativa de a afla care sunt zonele vulnerabile dezvoltând o aplicație online în urma căreia a rezultat o hartă a tuturor apelor din România și a cantității de nitrați ale acestora (indicator al impurității apei). S-a constatat că cele mai poluate zone din țară sunt în Botoșani, Iași, Buzău, Dolj, Olt. Există și zone cu apă potabilă la noi în țară ca de exemplu în nord-estul Moldovei- Fălticeni, aproape de Hunedoara- Sarmisegetuza și în vestul țării- Jimbolia.

 

 

 

Autor: Iulia Gubandru

Sursa foto: filtersource.com, commentfaiton.com, imgkid.com, healthfitnessrevolution.com, waterliberty.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here