Case și hale din lemn, izolate cu lână, perfect adaptate mediului

0
izolatie lână

Tradiţionala casă de lemn, robustă şi perfect integrată mediului natural, este din nou preferată la sate. Mulţi dintre românii care au lucrat în străinătate au deprins noile tehnologii care combină materialele naturale şi le folosesc pentru noile lor case. Au renunţat inclusiv la izolarea cu polistiren şi folosesc lâna.

Uneori îi costă mai mult, dar avantajele estetice şi energetice sunt semnificative.

Vezi și Ce trebuie să știi atunci când demarezi o lucrare de termoizolație

În comuna bistriţeană Lunca Ilvei construcţiile din lemn recâştiga teren. Localnicii au redescoperit cum este să îţi ridici o casă trainică din materiale naturale. Şi o izolează cu lână, o tehnică mult mai sănătoasă decât polistirenul pus pe BCA sau cărămidă.

Dar costurile nu îi sperie pe proprietari, trăinicia şi eficienţa constucţiei sunt mai importante.

Acum în Lunca Ilvei se ridică şi o hală din lemn.

detaliu grinzi lemn

Unul dintre inginerii care o construiesc spun că aceste construcții, din lemn, au mai multe avantaje. Unul dintre ele este mediul sănătos pentru cei care lucrează acolo.

Altul este timpul de construcție redus, față de cele din beton sau metal.

Comuna are şi un centru de conferinţe ridicat tot din lemn de oameni de afaceri locali care vor să promoveze resursele naturale cu care se mândreşte zona: lemnul, piatra şi lâna. Sunt materiale ecologice care pot înlocui cu succes materialele de construcţie industriale.

O casă din lemn poate fi şi cu 30% mai scumpă decât una din bca, beton şi căramidă, dar asigură acelaşi confort şi în plus este perietenoasă cu mediul.

O casă din lemn, cu o dimensiune medie, absoarbe aproximativ 40 de tone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor de carbon pe care le degajă o maşină de familie timp de 20 de ani.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here