Cine este autorizat să monteze uși antifoc?

1

Tot mai des utilizate în clădirile și spațiile comerciale, instituțiile publice și unitățile medicale, ușile antifoc au început să fie apreciate și de către proprietarii locuințelor private sau a altor tipuri de imobile. Aceste elemente reprezintă un mod eficient de a beneficia de siguranță sporită în cazul unui incendiu, blocând focul, cât și extinderea acestuia. În acest fel, le oferă oamenilor din interior șansa de a-și salva viața ori chiar și anumite bunuri de valoare. Însă, ușile rezistente la foc își pot îndeplini cu succes sarcinile doar dacă sunt montate corect. Așadar, iată ce trebuie să știi despre instalarea acestora ca să te poți bucura de avantajele oferite:

Cine poate monta uși antifoc?

Spre deosebire de elementele clasice, ușile rezistente la foc sunt gândite și proiectate cu maximă rigurozitate. Datorită construcției ermetice, aceste produse au capacitatea de a etanșa complet golul de trecere, astfel că împiedică extinderea incendiului, dar, totodată, răspândirea fumului, a căldurii sau gazelor toxice emanate de foc. Ușile antifoc sunt fabricate din materiale care ard foarte greu, au un nucleu solid și marginile prevăzute cu garnituri care se dilată la temperaturi foarte înalte.

Dacă te gândești să instalezi pe cont propriu o astfel de ușă, află că este o sarcină dificilă și că există numeroase aspecte de care doar un specialist se poate ocupa. Punerea în funcțiune a ușilor rezistente la foc se face conform prevederilor producătorului și a proiectului de execuție prin care au fost stabiliți parametrii funcționali în raport cu condițiile specifice de amplasament. Indiferent că se instalează o ușă antifoc sau cortină antifoc cu izolație termică ridicată, sarcina va fi realizată de către personal instruit și calificat corespunzător, autorizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Cum se realizează instalarea ușilor antifoc?

Dacă aceste elemente nu sunt montate corect și există un spațiu cât de mic la îmbinări, eficiența lor poate fi redusă aproape la zero. Usile antifoc se instalează luând în considerare spațiul disponibil, precum și fluxul de persoane. De regulă, modelele cu 1 canat se instalează în zonele cu trafic ridicat, unde se impune respectarea normelor pentru siguranță publică și în clădirile rezidențiale, întrucât au dimensiuni mici. Ușile antifoc cu 2 canaturi se potrivesc mai degrabă spatiilor comerciale și clădirilor de birouri. În ceea ce privește ușile antifoc glisante sau culisante, acestea se instalează în special în spații industriale, hale, depozite ori garaje subterane.

Pentru a-și putea îndeplini în totalitate rolul, întreaga structură a ușilor trebuie să fie rezistentă la foc, inclusiv mânerul, broasca, bara antipanică, pragul și amortizorul hidraulic de auto-închidere controlată.

Ce reguli trebuie respectate pentru un montaj corect?

Instalarea ușilor antifoc trebuie să respecte anumite norme de specialitate. De exemplu, este importantă natura materialului din care sunt construiți pereții ce delimitează ușile pentru că și zidurile trebuie să poată face față flăcărilor. Apoi, trebuie ca benzile intumescente să se aplice pe toată marginea benzile termo-expandabile care se aplica pe marginea foii de ușă deoarece acestea se dilată și sigilează spațiul ca să nu poată pătrunde focul, căldura, fumul sau gazele toxice.

Pentru montaj se folosește doar spuma poliuretanică ce asigură etanșeizare la foc, în niciun caz spumă clasică. În comerț există produse care oferă etanșeizare de până la 360 de minute, așa că se poate folosi o spumă cu un coeficient de protecție cât mai înalt.

 

Alegerea unei companii sau a unor persoane instruite și autorizate pentru montarea ușilor antifoc este o modalitate înțeleaptă de a te proteja în caz de incendiu. Dacă apar probleme și ușa nu rezistă la foc atât timp cât este necesar, înseamnă că au fost făcute greșeli la instalare și că pericolul unei adevărate catastrofe este uriaș.

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here