Crăiţele, pete de culoare ȋn covoarele florale

0

Crăiţele, flori cu culori vesele, ne aduc buna dispoziţie ȋn zilele acestea de noiembrie în care ceața și norii ne amintesc că am trecut de mijlocul toamnei. Fie că le observăm ȋn parcuri, fie ca le avem în grădină sau pe balcon, galbenul, roșul, portocaliul și cărămiziul florilor ascund ușor griul străzilor.

Crăițele (Tagetes patula) sunt plante erbacee, anuale, originare din Mexic și Guatemala care fac parte din famila Asteraceae. Au fost aduse ȋn Europa ȋn secolul XVII devenind repede favoritele pasionaţilor de grădinărit care le numeau “trandafirii din Indii”.

Ele ȋnfloresc din iunie pȃnă la finalul lui noiembrie. Tulpinile sunt ramificate și au o lungime ce variază între 40-120 cm. Florile au un diametru de 5-6 cm și pot fi simple, duble sau semi-duble. Atȃt acestea cȃt și frunzele, emană un miros caracteristic, ușor amărui ce are proprietatea de a alunga insectele din culturi. De exemplu, crăiţele se pot planta lȃngă tomate protejȃndu-le de musculiţa albă, un dăunător periculos.

Vezi și: https://casoteca.ro/afla-ce-beneficii-majore-aduc-plantele-de-interior-in-casa-ta/

Crăiţele – îngrijire

Sunt plante care se dezvoltă bine în zone însorite, pe soluri argiloase sau nisipoase, umede, dar bine drenate. Se recomandă udarea la cȃteva zile cȃnd pămȃntul ȋncepe să se usuce. Rezistă la secetă și la atacul insectelor.

Semințele se plantează în răsadnițe cu 6-8 săptămȃni înainte de ultimul îngheț. Mutarea plăntuțelor afară, în grădină, se face după 1 aprilie.

Ȋn perioadele foarte calde din vară este posibil ca planta să producă mai puține flori, dar aceasta problemă se va remedia de la sine după scăderea temperaturii.

Pentru a prelungi perioada de ȋnflorire, se recomandă tăierea florilor uscate.

Crăiţele se potrivesc bine cu cȃrciumăresele și năstureii ȋmpreună cu care pot oferi la final de vară, o imagine spectaculoasă ȋn grădină.

Pe piaţă exsită un număr mare de varietăţi dintre care amintim: Alumia vanilla cream, Aurora orange, Bolero, Bonita mixted, Ground control și Golden Boy.

Un plic cu 40 de seminţe costă 5,34 lei pe www.emag.ro.

Sursa foto: https://www.ebay.ca

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here